La selecció espanyola es va assegurar una plaça en els vuitens de final de l'Eurocopa de França 2016 amb un triomf incontestable sobre Turquia, per joc, per ocasions, per poder ofensiu i per marcador, liderada per Nolito, passador i golejador, i per Álvaro Morata, reivindicat amb dos gols (3-0).

Tot amb una naturalitat i una superioritat indubtable, amb la jerarquia d'un campió de tot en els últims vuit anys, que va dominar el partit gairebé sempre, que el va solucionar quan va tenir ocasió, amb dos gols en tres minuts, entre el 34 i el 37, i que va oferir bon futbol i rotunditat en una Eurocopa en què escassegen les dues coses.

En menys d'una setmana, en dues jornades, Espanya ja ha fet el pas a la següent ronda. Dues victòries, quatre gols, la seva porteria a zero, dominadora... Ja és a vuitens, pendent de si com a primera o segona en l'última cita davant Croàcia -a la "Roja" li val amb un empat aquest dimarts-, però és més que tot això. Va donar un cop d'autoritat. Contra els dubtes, contra el pessimisme i, potser, fins i tot, contra els pronòstics. Derrotada en l'últim amistós per Geòrgia, la seva ambició, amb el gol més tard o més d'hora, amb més inquietud o menys, ha estat inqüestionable, com la merescuda resolució dels seus dos triomfs, anit molt més ràpidament.

Espanya va dominar els registres del partit. Al principi, excepte algun imprevist -una targeta groga a Sergio Ramos al minut de joc-, quan Turquia va plantejar una potent posada en escena, llançat cap endavant, amb pressió a dalt per impedir una possessió còmoda de la selecció, que va patir algun compromís, però cap ensurt. Superat llavors l'ímpetu inicial del seu adversari, la selecció espanyola es va preparar per a un exercici de paciència al qual està habituat; d'un costat a un altre a l'espera d'alguna via cap a la porteria, com la que van oferir els seus actius laterals, amb més camp perquè tant Nolito com David Silva es van tancar al mig, insistentment.

Del xut des de lluny de Morata que va obrir la estadístiques sobre la porteria contrària, al minut 6, de l'aclarida contra el seu propi pal de Hakan Balta, en el 10, o del cop de cap tan picat de Piqué que va marxar per sobre del travesser, en l'11, a cop d'una fuetada amb la dreta que va deixar anar Nolito entre línies més o menys a la mitja hora. I als gols. En tres minuts, del 34 al 37, Espanya va fulminar Turquia. La seva facilitat golejadora, en dubte fins ara, també va ser imparable. També Nolito, que, primer, va assistir de meravella Álvaro Morata per l'1-0 en un bon cop de cap del davanter i que, després, va aprofitar un error més de Mehmet Topal per batre Babacan.

Ni en el que quedava de primer temps -tretze minuts des de l'2-0 de Nolito- ni en tota la segona part, que va acabar amb Arda Turan escridassat pel seu propi públic Espanya va patir.

Al minut 48, quan Turquia havia de demostrar reacció i determinació, Andrés Iniesta va desmuntar de nou la defensa rival amb una passada entre la defensa a Jordi Alba, que va regalar el 3-0 a Morata, en ?posició de fora de joc. No la va veure l'àrbitre serbi, tot i que a pesar ?d'això Espanya ja és a vuitens. Ara li val l'empat dimarts amb Croàcia per plantar-s'hi com a primera de grup.