Espanya i Croàcia, seleccions amb bon paladar en el seu gust futbolístic, protagonitzaran avui a Bordeus (21.0o, Telecinco) un duel per la primera plaça del Grup D, per al qual el tècnic espanyol, Vicente del Bosque, medita retocs en determinades posicions. Amb la classificació a vuitens de final signada per a Espanya, una indesitjada derrota vuit anys després posaria l'amenaça d'Itàlia, primera del grup E, a l'horitzó.

Amb el pas a vuitens segellat, cobra més importància de la que a l'inici es pensava quedar primer de grup. Itàlia ja ho és matemàticament del seu, podrà rotar a la tercera jornada i arribar com un tret a vuitens. La seva defensa és inexpugnable. És el rival de vuitens que espera al segon de grup. A Espanya si perd o a Croàcia si no guanya. Les dues seleccions volen evitar-ho. Això empeny Del Bosque a fer retocs, però no rotacions massives.

Li agradaria al seleccionador espanyol poder fer mateix que Luis Aragonés el 2008 davant Grècia en el tercer partit del grup. Van jugar tots els suplents. Cada jugador es va fer partícip de l'èxit. La gran diferència és que aquell dia estava segellada no només la classificació, sinó també el lideratge. Per això Del Bosque medita bé cada canvi després de repetir per primera vegada un equip titular en una fase final. A Bordeus es debat entre l'homenatge a Iker Casillas o la continuïtat d'un ferm David De Gea. Seria reobrir un debat per permetre al capità, amb comportament exemplar en el seu canvi de rol, fer història en convertir-se en el primer a jugar cinc Eurocopes consecutives. En principi seguirà De Gea, però hi ha espai per al reconeixement a la llegenda Casillas.

En defensa la targeta groga rebuda per Sergio Ramos davant Turquia pot convidar al canvi. Marc Bartra i Mikel San Jose opten als seus primers minuts en el torneig. Les figures dels laterals, Juanfran Torres i Jordi Alba, s'han convertit en imprescindibles davant rivals tancats en el seu ter?reny. Lea seves exhibicions físiques no fan sospitar el canvi. Amb Sergio Busquets com a figura imprescindible i Andrés Iniesta al comandament, el retoc al centre del camp pot arribar al descans a Cesc Fàbregas. Entre Koke i Thiago Alcántara el primer pren avantatge. I en el trident ofensiu podria arribar el respir per a Silva o Nolito però el que sembla segura és l'entrada d'Aritz Aduriz en punta.

Per la seva banda, Croàcia no es tanca a lluitar pel lideratge del grup per aconseguir un encreuament més senzill en els vuitens de final. Tot i que encara no està classificada matemàticament, l'objectiu dels homes d'Ante Cacic no és sumar el punt amb el qual estarien en la següent ronda, sinó guanyar i quedar en la primera posició. Realment, només una carambola faria fora el conjunt balcànic de l'Eurocopa. En el seu grup té assegurat el tercer lloc amb quatre punts i molt malament se li haurien de donar les coses per no ser un dels millors tercers que aconsegueixin un bitllet cap a vuitens. El gran maldecap d'Ante Cacic és la més que possible baixa del madridista Luka Modric.