La derrota de la selecció espanyola davant Croàcia en l'última jornada de la fase de grups, la primera a l'Eurocopa 2016, va canviar el pas i la destinació del combinat espanyol, que es va quedar sense el lideratge i amb Itàlia com a rival als vuitens de final, en una part del quadre duríssima que convida Andrés Iniesta a enviar un missatge per a navegants del vigent campió: «Som la selecció i hem de seguir confiant».

Ningú esperava una derrota davant el conjunt croat i les cares dels jugadors espanyols reflectien en abandonar l'estadi de Bordeus la sensació d'haver deixat escapar una oportunitat. Seriositat en jugadors com Cesc Fàbregas i David Silva, els dos millors de l'equip al partit, que ni van aixecar el cap quan van ser sol·licitats a la zona mixta. Preparat per llançar un altre discurs sí que ho estava Iniesta.

Digerint a marxes forçades un partit perdut de la forma més innocent, mitjançant un contraatac a tres minuts del final, tot i valer per a Espanya l'empat que figurava al marcador. «Vam anar a buscar el gol i ens van enxampar desprevinguts. No havia d'haver succeït, però aquestes coses passen en el futbol. Si no concretes bé les teves oportunitats tot es complica i vam tenir un penal i alguna ocasió més per guanyar».

Però Iniesta va actuar com un dels capitans de la selecció amb un missatge que va enviar per canviar la dinàmica de negativisme a la qual sentia que es llançaven tots els aficionats espanyols, que passen de l'elogi a la crítica amb rapidesa. «És un partit que no ha sortit com desitjàvem però estem en la següent ronda i això és el que ens ha de fer estar confiats a seguir fent-ho bé».

«El futbol té aquestes coses i cal estar preparat per a tot, no només per als bons moments en què tot són elogis. També quan arriba una derrota dura, tot i valer l'empat per passar primers. Cal tancar la qüestió i seguir. No passa res. És veritat que anem pel costat més complicat del quadre, en teoria, però som Espanya i hem de ?seguir confiant», va afegir en un missatge directe als rivals, als quals de ben segur tampoc els agradar el desenllaç del Grup D entre Espanya, Croàcia i Turquia.

La perspectiva amb la qual Espanya encara l'Eurocopa 2016 ha canviat. Es parlava d'un rival menor a vuitens, un tercer de grup del perfil d'Islàndia o Eslovàquia, de Polònia o Suïssa a quarts. El camí a la semifinal era el millor somni. Ara Itàlia, Alemanya o França conviden a mirar només cada partit i encarar-lo com una final. «Mai saps si es torça el camí o no. En teoria en aquesta part del quadre hi ha seleccions més potents però mai se sap. Nosaltres mirarem només el següent enfrontament i des d'aquí a seguir avançant».

Per això, Iniesta demana aixecar el cap i apujar la moral. «Una altra cosa hauria estat una eliminació, sense marxa enrere, però estem en una situació que podia passar. A partir d'aquí cal seguir preparant de la millor manera el partit d'Itàlia, convençuts que l'objectiu és seguir el nostre camí per arribar el més lluny possible».

Una primera fase millorable

La selecció espanyola va concloure la primera fase de l'Eurocopa 2016 amb sis punts i en el segon lloc, pitjor que en les dues anteriors edicions del torneig, amb els set punts que va sumar a Polònia i Ucraïna l'any 2012 o el ple que va completar a Àustria i Suïssa 2008. La derrota davant Croàcia, aquest dimarts a l'última jornada de la fase de grups, va frustrar la primera posició d'Espanya, que va acabar amb dues victòries, una derrota, cinc gols a favor i dos en contra, sense el ple que s'havia proposat abans de començar.