Una derrota sense matisos, rotunda. Itàlia ha eliminat de l'Eurocopa a la selecció espanyola, l'actual doble campiona del torneig, apagada des del principi per Itàlia, la seva competitivitat i el seu perfecte desplegament, doblegada sense discussió per 2-0.

Desbordada d'inici, desapareguda hora i quart, sostinguda en el partit per tres parades de David de Gea i superada gairebé sempre, la Roja només ha tingut opció en els últims instants, quan ha tingut tres ocasions, que s'han creuat amb un increïble Buffon.

El mèrit és d'Itàlia, que no només defensa. Això ho fa molt bé, però també moltes altres coses més des de la direcció d'Antonio Conte. Tenia molt clar el seu partit. Quan calia replegar-se, enrere, compactes; quan calia crear, sortida de pilota i passada entre línies; quan calia contraatacar, vertiginosa velocitat.

Hi ha hagut molts partits en un de sol. I tots els ha perdut Espanya. Per moltes advertències de Vicente del Bosque en aquests dies, el seu equip ha estat superat tot el primer quart d'hora per ritme, amb pilota, sense ella, en una àrea i una altra, però també després amb altres connotacions, fins i tot per ambició i sempre tàcticament .

Sempre ha tingut Itàlia molt més definit el seu pla, els sectors on pateix Espanya, els moments per contenir, per conduir o per atacar, la passada de buscar i l'estratègia per allunyar, primer, o minimitzar, després, la connexió amb la pilota de la selecció espanyola, sense una fórmula per tenir-la, amb tot el que comporta.

"El més important és que siguem nosaltres", deia Del Bosque en la vigília del partit. Espanya no ha estat Espanya en tot el primer temps, desbordada d'inici, amb cinc centres al voltant de la seva porteria en els primers vuit minuts, amb una sensació d'estrès constant, sense fórmula per treure's de sobre al seu adversari.

Ni amb la pilota, el millor acompanyant sempre d'Espanya per jugar, creure i guanyar, ni sense. Salvat primer per De Gea, amb dues parades estupendes a rematades de Pellé i Giaccherini, incrèduls davant el desplegament del porter, el segon amb ajuda del pal, ni la baixada de revolucions posterior ha arreglat els problemes espanyols.

Un ho tenia entre el seu centre del camp i la seva defensa; un espai fantàstic per a Itàlia i les maniobres de Pellé. Al minut 32, encara sense una sola ocasió d'Espanya, hi ha hagut una falta de Sergio Ramos; aquí, al 33, Éder ll'ha xutat amb un potent tir, centrat, com ho ha estat el rebuig de De Gea, i aquí, a per aquest pilota, han corregut quatre futbolistes italians per un de sol espanyol, Piqué. Chiellini ha empès el 1-0 cap a dins.

Un gol que havia merescut abans Itàlia i que ha merescut també després. Ha volat llavors De Gea, recompost de sobres del seu error amb intervencions posteriors, per evitar el 2-0 abans del descans, del que ha començat una segona part com havia acabat la primera. Amb un canvi a Espanya, Aduriz per Nolito, però res més.

Inconstant, sense solucions, Espanya ha tingut una ocasió, l'única que li ha concedit Itàlia en una hora, quan Morata ha rematat de cap a les mans de Buffon una passada en una posició poc millorable, com també l'ha tingut la 'Azzurra', quan De Gea ha guanyat, imponent, el seu duel individual contra el veloç Éder, de nou a servei de Pellé.

No ha aparegut Andrés Iniesta. Tampoc David Silva. Ni Cesc Fàbregas. Morata ha tingut intenció, però ha xocat contra un mur. La defensa mai ha controlat ni a Pellé ni a Éder. Ni quan el seu rival s'ha replegat ni amb la pilota, Espanya Itàlia ha estat aquest equip incontestable que fa caure al seu adversari amb paciència, amb futbol i amb eficàcia.

No hi va haver rastre d'aquesta selecció espanyola menys en el tram final, quan Andrés Iniesta i Gerard Piqué han provat per fi els reflexos de Buffon, que ha culminat l'eliminació d'Espanya de l'Eurocopa 2016 al costat de Pellé, autor del 2-0 al minut 91 , amb dues derrotes en una setmana. La primera, amb Croàcia, un advertiment. La segona, definitiva per l'adéu del campió i la fi de l'era Del Bosque.

- Fitxa tècnica:

2 - Itàlia: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Florenzi (Darmian, m. 84), parolo, De Rossi (Motta, m. 53), Giacherini, De Sciglio; Éder (Insigne, m. 80) i Pellé.

0 - Espanya: De Gea; Juanfran, Piqué, Ramos, Jordi Alba; Cesc Fàbregas, Sergio Busquets, Iniesta; Silva, Morata (Lluc Vázquez, m. 69) i Nolito (Aduriz, m. 46 (Pere, m. 80)).

Gols: 1-0, m. 33: Chiellini, després d'un rebuig de De Gea a xut de falta d'Éder. 2-0, m. 91: Pellé, de volea a passada de Giaccherini.

Àrbitre: cüneyt çak?r (Turquia). Va amonestar als italians De Sciglio (m. 24), Pellé (m. 54) i Motta (m. 87), i als espanyols Nolito (m. 40), Busquets (m. 88) i Silva (m. 93).

Incidències: partit dels quarts de final de l'Eurocopa 2016 disputat a l'estadi de França, a Saint Denis, davant uns 80.000 espectadors.