La selecció espanyola torna avui al migdia cap a Madrid, on cada jugador agafarà un altre avió, un cotxe, un taxi o el que sigui per anar-se'n a casa o de vacances. Els futbolistes no es tornaran a reunir fins a principis de setembre per a preparar un amistós per concretr i un partit de classificació per al Mundial contra Liechestein. I és que ahir Itàlia va posar fi al cicle victoriós d'una selecció espanyola que a banda d'haver guanyat les dues últimes Eurocopes i el Mundial del 2010, feia dotze anys que no queia eliminada als quarts de final del torneig. A la seva eliminació a la fase de grups del torneig a Portugal 2004, a la qual van seguir dos títols, el 2008 i 2012, es va arribar ahir a la derrota en els vuitens de 2016 davant d'una molt superior Itàlia.

A la primera Eurocopa de 24 seleccions, Espanya va superar la primera ronda però va caure als vuitens, es va quedar sense la possibilitat de defensar el doble títol aconseguit en les dues últimes edicions i va repetir la sensació de profunda de decepció que ja va viure a Portugal 2004, quan ni tan sols va avançar de la ronda de grups. En aquella ocasió, amb triomf contra Rússia (1-0), empat amb Grècia (1-1) i derrota amb Portugal (0-1), havia estat fins ahir l'única de les últimes sis participacions consecutives d'Espanya a la fase final de l'Eurocopa en què no va aconseguir almenys els quarts de final.

Aquesta va ser la seva barrera tant en l'edició de 2000, derrotada per França per 1-2 a l'estadi Jan Breydel de Bruges i amb penal fallat per Raúl González inclós, com en la de 1996, quan va ser doblegat per Anglaterra en els penals després del 0-0 dels primers 90 minuts i de la pròrroga. Abans, no va arribar fins a aquesta ronda en quatre ocasions. Ni el 1988 i 1980, eliminat en la fase de grups, ni en 1992 i 1972, en què no es va ni classificar per a la fase final.