Alemanya es va convertir en semifinalista de l'Eurocopa després de superar a Itàlia en una tanda de penals marcada per l'alt grau de desencert dels llençadors. Després de 120 minuts on els dos equips es van mostrar molt respecte i van ser molt conservadors, amb el control del partit i les ocasions altern, Alemanya es va mostrar més encertada des dels 11 metres i es va endur l'eliminatòria gràcies a un darrer penal transformat per Hector. I en van caldre divuit per determinar el guanyador.

Durant els primers 45 minuts, les ocasions van ser més aviat escasses. Seguremant l'entitat del rival, el pes de la seva samarreta, imposava un respecte mutu entre les seleccions d'Alemanya i Itàlia. Els italians, amb el seu habitual sistema (3-5-2), probablament es van veure sorpresos pel combinat de Joachim Löw, que els va copiar utilitzant la mateixa tàctica per no donar lloc a les sorpreses i als contraatacs italians que tant mal van fer a la selecció espanyola.

Posessió estèril d'Alemanya i més sensació de perill per Itàlia en els primers minuts. Tot i això, sense ocasions de gol. Els alemanys volien arribar a porteria contrària mitjançant llargues posessions, però sense profunditat, amb un Mario Gómez en punta totalment desaparegut i amb Kimmich i Héctor per bandes poc profunds. Itàlia, per la seva part, no patia gens en defensa però tampoc produïa, lluny de dos córners consecutius abans dels primers 10 minuts que no van tenir cap conseqüència.

Amb la lesió de Khedira al minut 15, Löw va donar entrada al camp a Schweinsteiger, trastocant una mica els plans pels alemanys, després de la indiscutible titularitat aconseguida per Khedira durant aquesta Eurocopa.

A falta de cinc minuts pel descans el partit es va animar lleugrament. Primer va ser Mario Gómez qui, al minut 40, va rematar amb el cap una pilota que va sortir per sobre el travesser de la porteria d'un Buffon que, un minut després, va aturar sense dificultats un tímid xut de Muller, el qual va ser el primer i únic xut entre els tres pals en tota la primera meitat per part de qualsevol dels dos equips. Itàlia va respondre immediatament, però el xut d'Sturaro el va rebutjar Boateng.

A la represa, Alemanya va posar una marxa més i va tenir les millors arribades i la posessió de la pilota fins que va trobar premi. Primera va avisar Muller, amb un xut que va sortir fregant el pal. Poc després, al minut 64, Ozil, entrant des de segona línia, va enviar al fons de la xarxa una passada de la mort d'Héctor. Just tres minuts després, Buffon va exhibir reflexes salvant el 2 a 0 de les botes de Mario Gómez.

No obstant això, Itàlia no va deixar de fer allò que més sap fer: competir. Els d'Antonio Conte van seguir treballant, van ser més forts en defensa i el resultat els obligava a anar a l'atac a la recerca de, com a mínim, l'empat. Al minut 73, Pellé va tenir l'empat en la ocasió més perillosa pels italians fins el moment, però el seu xut va sortir fregant el pal. La insistència va tenir premi. Al minut 77, Boateng va cometre un penal molt innocent per culpa d'unes mans a l'interior de l'àrea i els italians no van perdonar. El central Bonucci va transformar la pena màxima.

El partit tornava a l'escenari anterior als gols. Més respecte i precaució que mai i esperant una genialitat o error del rival per sentenciar l'eliminatòria. Pellé, per Itàlia, amb un xut que va anar a l'exterior de la xarxa i Schweinsteiger, que no va poder connectar amb el cap una pilota franca, van tenir les millors ocasions però no van poder evitar la pròrroga.

I al temps suplementari, la por a no ser a les semifinals del torneig va influenciar, i molt, als dos equips. Durant la primera part, només un xut de Boateng, molt desviat, va inquietar a Buffon. Neuer, un espectador més tot i que la seva selecció no creava perill. No va ser una sorpresa, doncs, que no hi hagués cap gol a la pròrroga. L'italià Insigne, que va sortir a la segona part del temps extra, va tenir una bona ocasió, però el seu xut el va atrapar un ben col·locat Neuer, acció calcada la que va tenir Ozil a un minut pel final. El semifinalista, doncs, es va decidir des del punt de penal. Des dels 11 metres, quatre italians i tres alemanys van fallar. En el 18è penal, Héctor no va perdonar i va classificar Alemanya per les semifinals. Els de Löw ja esperen França o Islàndia.