Dos gols d'Antoine Griezmann, un penal al límit de la primera meitat, i un altre després del descans, van donar el pas a la final de l'Eurocopa a una selecció francesa que, agafada a l'estat de gràcia de la seva estrella, va aprofitar les seves oportunitats per assegurar-se la lluita pel títol. Diumenge a París (21.00, Telecinco), els espera la selecció portuguesa de Cristiano Ronaldo. Griezmann tindrà l'ocasió de superar Cristiano en una final després que el maig passat, a la Lliga de Campions, la loteria dels penals decidís premiar el madridista per comptes del matalasser.

Griezmann, criticat en l'arrencada de l'Europeu de futbol, s'ha convertit ara en l'ídol de l'afició. Màxim golejador del torneig (amb 6 gols) i el jugador decisiu. Ell solet va canviar una eliminatòria que es preveia molt coll amunt.

En un partit marcat per l'emoció, a les grades, i la tensió al camp, Alemanya es va veure sorpresa per la vigorosa posada en escena francesa. L'equip de Didier Deschamps va voler perllongar l'eufòria de les grades i va sortir disposat a aixafar el seu rival. Amb la mateixa alineació i un pla similar al del partit contra Islàndia, França va superar els campions del món en uns primers minuts en els quals Manuel Neuer va sostenir el seu equip, amb una gran intervenció a un xut d'Antoine Griezmann, que va culminar d'aquesta forma una bona jugada amb Blaise Matuidi.

Van ser deu minuts d'aclaparament, de pressió desbocada, però no van acabar en res. Alemanya va recompondre la figura i, amb l'enteresa del campió del món, va anar creant superioritats en totes les zones del camp. Va tenir la pilota Toni Kroos, imperial, va jugar entre línies Mesut Özil i França es va trobar defensant al seu camp, amb Griezmann deu metres darrere del cercle central i sense possibilitat de contraatac. En aquells moments, només Hugo Lloris, amb un parell d'aturades de mèrit i Samuel Umtiti, providencial en els talls davant d'un caòtic Thomas Müller, van evitar que el joc alemany tingués recompensa.

I, no obstant això, els campions del món van arribar al descans per darrere en el marcador. França, que no s'havia tornat a apropar amb perill a la porteria de Neuer més que amb un contraatac d'Olivier Giroud, que va tallar llançant-se amb contundència Benedikt Höwedes, es va trobar amb un ingenu penal de Bastian Schweinsteiger en l'afegit de la primera part. Una mà dins l'àrea, davant Patrice Evra, increïble per al jugador europeu que més partits de fases finals ha disputat (38). No va fallar Griezmann per canviar el curs de la semifinal i la moral d'una selecció alemanya que no manava en el marcador, malgrat el seu 64% de possessió.

Després del descans, va mantenir el seu pla Alemanya -de nou colpejada per una lesió, ara de Jerome Boateng-, però amb menys profunditat, de manera que Löw va treure Mario Götze, l'heroi del Mundial altra vegada al rescat.

Però no hi va haver manera. Griezmann va aprofitar la primera pilota que li va caure a l'àrea, després d'un desencertat rebuig de Manuel Neuer i va sentenciar la classificació davant un equip alemany sense sort -Julián Draxler va estavellar una pilota al travesser- que va demostrar orgull i va caure amb dignitat. Diumenge, a Saint Denis, Ronaldo i Griezmann, ovacionat per la grada quan va ser substituït en el 92, lluitaran per la corona. La pròpia i la de les seves seleccions.

El seleccionador francès, Didier Deschamps, va assenyalar al final del partit que ja s'esperava un duel difícil perquè «teníem davant el millor equip del món. Hem patit però els hem eliminat i ara anirem a París a superar Portugal i a adjudicar-nos el títol».