Portugal i França disputen aquesta nit la final de l'Eurocopa, amb Cristiano Ronaldo i Antoine Griezmann com a grans reclams i el premi d'un títol que obre la porta a un canvi de cicle en el futbol europeu. La final arriba a tots dos en el millor moment, perquè els dos arriben a l'últim partit reforçats per dos convincents semifinals.

Portugal va recuperar Cristiano Ronaldo en el millor moment. A falta de joc i gols del davanter madridista, es destacava la seva condició de líder del grup, i contra Gal·les va tornar el Ronaldo decisiu, amb un gol amb el cap i una assistència a Nani per a la segona diana. Fernando Santos recupera al mig del camp a William Carvalho, absent a la semifinal per lesió, i, gairebé segur, a Pepe, que va tornar als entrenaments amb la resta de l'equip després de no poder participar contra Gal·les per lesió. Aquesta és la gran notícia per al tècnic portuguès, perquè el madridista s'ha convertit en un jugador indispensable, tant pel caràcter que aporta a l'equip com pel seu estat de forma.

França va jugar contra Alemanya el que, potser, hagi estat el millor partit del torneig. Va saber sobreviure quan els campions del món van imposar el seu ritme i, afavorit per l'innocent penal d'Schweinsteiger, va aprofitar el gran moment de forma de Griezmann per segellar la seva presència en la seva tercera final.

El tècnic Didier Deschamps sembla haver trobat el sistema i l'alineació ideal. Al costat del bon moment de forma d'Hugo Lloris a la porteria, l'entrada a l'eix de la defensa del nou fitxatge del Barça, Samuel Umtiti, li ha donat consistència a la seva defensa. Però sobretot té a Griezmann que de moment és l'home del torneig. No només és el màxim golejador (6 gols), sinó que amb la seva aportació a l'hora de crear espais, el seu suport al centre del camp i el seu joc de contraatac s'ha convertit en el referent francès.

Per a Portugal, la final és la seva gran oportunitat històrica de fer el pas que sempre li ha faltat i que no va aconseguir el 2004 a casa seva. La selecció francesa, per la seva banda, es juga més que un títol. No només aspira a conquerir una tercera Eurocopa, sinó també a certificar un canvi de cicle, mentre les altres seleccions que han dominat el futbol busquen redirigir el seu camí.