Set de cada deu espanyols suporta cada dia uns nivells mitjans de soroll que superen els 70 decibels (dB), quan el límit acceptable establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i per la Llei del Soroll és de 65 dB.

Espanya és el segon país més sorollós del món i, segons dades de l'Organització Mundial de l´OMS, només els japonesos suporten més sorolls que els espanyols.

Segons aquesta associació, la major font de contaminació acústica és el trànsit generat pels cotxes, els camions, les motos sorolloses, els avions, i els trens.

El segueixen de prop, els sorolls de les obres, les discoteques i l'oci en general que, especialment a l'estiu, genera grans problemes de convivència entre veïns.

Problemes físics i psicològics

Tots aquests focus de soroll, no només causen contaminació i problemes mediambientals, sinó també problemes físics, desequilibris psicològics i trastorns de son.

En concret, el soroll té efectes concrets sobre dos aspectes fonamentals: la salut i el benestar, explica l'expert en Acústica Ambiental de l'Institut d'Acústica del CSIC, Pedro Cobo.

Segons aquest investigador, els sorolls que sobrepassen els 70 dB causen problemes sobre la salut, mentre que els que superen els 55 dB causen problemes sobre el benestar, com interferències en la comunicació o efectes sobre la concentració, la memòria, l'aprenentatge o el somni .

Sobre la salut, el principal dany és la pèrdua d'audició, que afecta ja a dos milions d'espanyols, una xifra que, a més, va diàriament en augment, sobretot entre els joves de l'anomenada ´generació Ipod´.