El llegat de Michael Jackson, de la mort es compleixen dos anys, continua viu en forma de nous èxits musicals i d'un procés judicial que no acaba d'arrencar, en el qual es tornarà a posar en qüestió la seva enigmàtica figura.

El cantant va morir als 50 anys el 25 de juny de 2009 a Los Angeles després d'una nit d'insomni precedida per una jornada d'assajos que poc feien presagiar, segons els testimonis, el tràgic i sobtat final del "rei del pop", que anava a reaparèixer sobre els escenaris aquest estiu a Londres després de vuit anys de silenci.

Les sessions a porta tancada a l'Staples Center, el pavelló on juguen Los Angeles Lakers, van ser finalment les seves últimes actuacions i van generar 100 hores de gravació que es van tornar en un documental pòstum anomenat igual que la seva gira, "This Is It", que va recaptar més de 260 milions de dòlars (uns 182 milions d'euros) en taquilla.

Una cinta homenatge editada per mostrar el talent de l'artista de la millor manera possible, en virtut de l'acord assolit pel fons fiduciari de Jackson i l'estudi Sony, que va adquirir el dret d'explotació de les imatges, i que ha despertat un interès fins i tot major per les seqüències descartades.

Jackson va morir víctima d'una sobredosi de medicaments que segons la fiscalia li va administrar qui fos el seu metge personal, Conrad Murray, que va ser acusat d'homicidi involuntari i podria ser condemnat a 4 anys de presó.

El metge ha insistit en la seva innocència i els seus advocats han demanat el metratge complet del rodatge dels assajos per utilitzar-lo com part de la seva argumentació, cosa a la que Sony s'ha resistit però que el jutge del cas, Michael Pastor, ha considerat pertinent.

Segons els mitjans nord-americans, la defensa considera que en aquestes imatges hi ha proves que Jackson no es trobava en un bon estat de salut abans de la nit de la seva mort, el que podria sembrar un dubte raonable en el jurat sobre la veritable responsabilitat de Murray al final del "rei del pop".

Els seus advocats ja van insinuar en sessions prèvies amb testimonis la possibilitat que Jackson es autoinjectable l'anestèsic propofol que l'autòpsia va determinar com a factor determinant de la seva mort. Està previst que el judici comenci al setembre, mig any més tard de la data inicial després que Pastor decidís donar més temps a les parts per preparar el cas.

L'acusació assenyala Murray com a únic responsable de tractar l'insomni de Jackson amb un còctel de fàrmacs mortal amb l'agreujant que el metge desatendre al seu pacient per parlar per telèfon i es va demorar gairebé mitja hora en alertar els serveis d'emergència quan va descobrir l'artista inert al seu llit. Diversos testimonis sorgits després de la mort de Jackson van assenyalar que el "rei del pop" era un consumidor freqüent de propofol, un anestèsic d'ús hospitalari, que el cantant anomenat la seva "llet" per dormir.

La família del cantant està convençuda de la culpabilitat de Murray, el mateix que els seus seguidors que durant aquests dos anys han tornat a portar a Michael Jackson al més alt de les llistes musicals. El 2009 va ser l'artista que més va vendre als EUA, per davant de Taylor Swift o Lady Gaga i el 2010 va sortir el seu primer disc d'estudi pòstum amb cançons inèdites, "Michael", que es va convertir número u després de la seva estrena en molts països.

El seu últim èxit ha estat el tema "Hollywood Tonight", tercer senzill d'aquest àlbum, que a principis d'aquest mes va ocupar el primer lloc del Billboard nord-americà en la categoria de "música dance". Malgrat els intents dels parents de Jackson per controlar la fortuna deixada pel seu fill, l'artista va deixar la seva herència a càrrec d'un fons fiduciari que té com a únics beneficiaris a la seva mare Katherine i als seus tres fills Prince Michael, Paris i Prince Michael II "Blanket".