L'OCU ha detectat dues marques d'hamburgueses que contenen carn de cavall sense advertir en l'etiquetatge, després de l'anàlisi d'una vintena d'hamburgueses fresques envasades, pel que exigeix ??una investigació urgent a les administracions competents .

L'organització aclareix que no es tracta d'un problema de seguretat alimentària però sí d'un engany, ja que el consumidor creu que compra carn de boví i no se l'informa en l'etiqueta dels ingredients reals.

En general, l'estudi conclou que la qualitat de la carn de les hamburgueses és baixa i el preu elevat.

Dues de les mostres analitzades, una hamburguesa d'Eroski i una altra de Alipende, contenen ADN de cavall, explica l'OCU.

A més, ha detectat que 16 de les 20 hamburgueses analitzades també porten sulfits, un altre additiu que serveix per inhibir el creixement de bacteris i mantenir el color original de la carn.

Per afegir els sulfits, els fabricants utilitzen un truc legal: denominar les seves hamburgueses "burguer meat". L'estudi explica que els sulfits no són innocus en quantitats altes, però alguna de les hamburgueses analitzada porta el 90 per cent de la ingesta diària admissible (IDA) de sulfits per a un nen, de manera que no hauria de prendre més sulfits en aquest dia, ni afegir kétchup o mostassa.

Altres paràmetres analitzats són el greix, l'aportació calòrica i la sal. La majoria d'hamburgueses supera amb escreix el contingut de greix d'una peça de carn de boví. Alguns productes arriben a un 23 per cent i un 25 per cent, percentatges clarament excessius, segons indica l'OCU, ja que a major contingut gras, menor contingut proteic.

La mitjana d'aportació calòrica trobada és de 200 calories per cada 100 grams de preparat de carn, de manera que, com més contingut de greix i més gran l'hamburguesa, més augmenten les calories.

Respecte a la sal, la gran majoria de les hamburgueses superen amb escreix l'1 per cent, que l'OCU entén és excessiu i gens recomanable.

L'informe de l'OCU només aprova cinc de les analitzades: dos amb excel · lent qualitat (de les marques Raça Nostra i Roller) i altres tres amb una qualitat acceptable (Raça Nostra, Eroski i Martínez Loriente).

El principal problema, destaca, és l'elevada presència de tendons i cartílags, usats en substitució de carn de qualitat.

També mostra la seva preocupació per la manca de transparència en l'etiquetatge, ja que recorda que la normativa exigeix ??que s'indiqui el percentatge de carn.

L'OCU s'ha dirigit a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), al Ministeri d'Agricultura i les comunitats autònomes exigint una explicació i una investigació urgent que aclareixi com ha arribat la carn de cavall a unes hamburgueses que no esmenten res de això en l'etiquetatge.

L'organització demana a més que es depurin responsabilitats i, si s'escau, s'imposin les sancions corresponents als infractors.

Considera que els controls són inexistents o, en molts casos, insuficients i que el consumidor necessita estar informat per altres canals per estar segur que el que està comprant és realment el que desitja comprar.