Un dels compromisos del Govern de Mariano Rajoy durant aquesta legislatura és la de publicar una llista de grans defraudadors i morosos. Aquesta mesura ha estat anunciada en reiterades ocasions des de l'any 2012 per part del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, però encara no s'ha fet realitat. En aquest llistat està previst que figurin els grans morosos i defraudadors del país, que actualment ronden les 2.000 persones físiques i jurídiques. No obstant això, a Espanya existeixen altres llistes de morosos molt més àmplies. Són les que inclouen a totes aquelles persones que acumulen algun deute, i que en els últims anys han anat creixent exponencialment de forma simultània amb l'agreujament de la crisi econòmica.

No obstant això, són moltes les persones que desconeixen que figuren en una llista de morosos, alguna cosa que sovint descobreixen per casualitat i que gairebé sempre suposa una desagradable sorpresa. Qualsevol persona que hagi tingut algun deute pendent -lletres d'hipoteca, préstecs personals, factures de telèfon impagades, rebuts pendents- és susceptible d'estar inclosa en alguna de les llistes de morosos que existeixen a Espanya.

Malgrat que la Llei Orgànica 5/1992 estableix que quan s'inclou a una persona en una llista de morosos l'afectat ha de ser avisat en un termini màxim de 30 dies perquè aquest pugui exercir els seus drets d'informació, rectificació i cancel·lació, sovint aquesta notificació no arriba a l'interessat, bé perquè acaba extraviada o bé perquè s'envia a adreces antigues. Sovint, els afectats no tenen constància de la seva inclusió en una llista de morosos fins que no sol·liciten un préstec a una entitat bancària o intenten realitzar algun tràmit com contractar una línia telefònica.

Afortunadament, saber si el teu nom figura en una llista de morosos resulta molt senzill. Encara que existeixen desenes de registres d'impagats, els més utilitzats per les entitats financeres a Espanya són el d'ASNEF (Associació Nacional d'Entitats de Finançament) i el de RAI (Registre d'Acceptacions Impagades). En el cas de la primera llista, en ella apareixen deutes impagats i es nodreix a partir de la informació aportada pels seus socis -entitats financeres, empreses de telecomunicació, asseguradores-.

Per saber si figures en el llistat de morosos d'ASNEF, és suficient amb posar-se en contacte amb l'empresa que ho gestiona a través de la seva pàgina web o bé a través del correu electrònic, correu postal (c/ Albasanz, 16, 28037 Madrid), o telèfon (902 126 000). Saber si figures en la llista d'ASNEF és gratuït i no suposa cap cost.

En el cas del llistat RAI, aquest depèn del Centre de Cooperació Interbancària -creada pels bancs, caixes i cooperatives de crèdit- i conté la informació relativa a impagaments de persones jurídiques, per valor igual o superior a 300 euros, que es produeixin en documents en els quals consti la signatura del deutor reconeixent el deute (lletres acceptades, pagarés, xecs de compte corrent i pagarés de compte corrent). En el cas del fitxer RAI, per accedir a les seves dades i conèixer si s'apareix en el seu llistat és necessari accedir a la seva pàgina web.

Figurar en una llista de morosos comporta perjudicis importants, com la impossibilitat d'accedir als productes financers de la majoria d'entitats (hipoteques, préstecs personals, préstecs al consum). També és molt probable que es tinguin dificultats si es pretén contractar noves línies telefòniques o serveis bàsics com la llum o el gas. Per això resulta fonamental sortir al més aviat possible d'aquests fitxers de morosos. Encara que en principi quan se salda el deute pendent aquests registres procedeixen automàticament a actualitzar el seu llistat, és convenient que sigui el propi afectat el que verifiqui que efectivament el seu nom ha estat eliminat de la llista de morosos.

Si es comprova que segueixes apareixent en el registre malgrat haver saldat el teu compte, pots posar-te en contacte amb l'empresa perquè t'elimini definitivament. En la majoria dels casos, se't demanarà que demostris per escrit que el deute s'ha saldat al 100%. Encara que la llei permet conservar fins a 6 anys les dades d'antics morosos, aquesta pràctica no és freqüent i la majoria de registres opten per eliminar-los en un període breu de temps, per la qual cosa a efectes pràctics serà com si mai haguessis format part d'aquest fitxer.