Si Ferran Adrià és la cara més coneguda d'elBulli, el restaurant de Roses que va situar la seva gastronomia al cim mundial, la de Juli Soler, mort aquesta passada nit després d'una llarga malaltia, és la menys, encara que la seva aportació va resultar clau per convertir aquest establiment en referent culinari global.

Soler era el director d'elBulli que va avalar la incorporació d'Adrià com a xef i tots dos van iniciar una aventura que només la mort ha truncat abans que es completessin tots els seus projectes.

Aquest professional de la restauració, nascut a Terrassa (Vallès Occidental) el 1949, coneixia la professió des del bressol, ja que el seu pare es dedicava al negoci de l'hostaleria.

Juli Soler va passar per algunes de les cuines de més renom de Catalunya abans d'exercir tasques de gestió al capdavant del restaurant familiar a Rubí (Vallès Occidental).

La música, l'altra gran afició d'aquest amant dels Rolling Stones, el va portar també a conèixer aquest món fins que, en els 80, es va incorporar a la direcció d'elBulli i va iniciar el seu periple amb Ferran Adrià.

Després d'acumular estrelles Michelin i que aquest restaurant de Roses fos reconegut com el millor del món, un nou gir al projecte va motivar el tancament de l'establiment el 2011 per concebre elBulliFoundation, una fundació dedicada a la investigació culinària.

Aquesta iniciativa, que Ferran Adrià i Juli Soler pretenien ubicar al mateix espai que va albergar elBulli, encara no ha vist la llum, després d'una sèrie de protestes de col·lectius ecologistes per tenir com a escenari el Parc Natural de Cap de Creus.

La malaltia neurodegenerativa que Soler patia el va apartar durant els últims tres anys d'aquest projecte innovador en l'àmbit gastronòmic.

Un dels últims reconeixements a la seva trajectòria el va rebre Juli Soler el mes passat per part de l'Estació Nàutica de Roses, formada per empresaris d'aquesta localitat que va albergar elBulli i que volien homenatjar la seva aportació al municipi.

L'empresa especialitzada en comunicació gastronòmica GSR ha emès una nota arran del mort en la qual qualifica Soler de "referent absolut" i de "gran mestre" per protagonitzar una revolució que va canviar "el paradigma del que significava el luxe ben entès als restaurants".

El comunicat posa en boca de la dona i els fills de Juli Soler una petició per "mantenir per sempre viva la seva memòria" i anuncia que el funeral tindrà lloc demà a Terrassa.