El ministeri de Justícia de Sud-àfrica ha anunciat que ha suspès la llibertat condicional de l'atleta Oscar Pistorius, que havia de sortir de la presó divendres que ve, fins que la Junta de Llibertat Condicional revisi el cas després que una associació de dones apel·lés la decisió.

En un comunicat fet públic avui, el ministeri fiscal considera que Pistorius, que el passat mes d'octubre va ser condemnat a cinc anys de presó per l'homicidi de la seva nòvia, no complia amb els requisits legals per optar a la llibertat condicional.

La família Steenkamp va assegurar no haver seguit les notícies perquè estaven celebrant l'aniversari de Reeva, que avui hauria complert 32 anys, però el seu oncle, Michael Steenkamp, ??ha declarat a la premsa local que independentment del que ha passat "la justícia seguirà el seu curs".

El passat 8 d'agost les autoritats penitenciàries de la presó de Kgosi Mampuru II van anunciar que Pistorius sortiria en llibertat condicional el proper divendres 21 d'agost després d'haver complert deu mesos de la seva pena, una sisena part del total, tal com dicten les lleis sud-africanes .

No obstant això, segons el Codi Penal sud-africà, una persona "ha d'haver complert una sisena part de la seva condemna" abans que pugui optar a la llibertat condicional.

D'aquesta manera, la decisió de concedir-li els beneficis penitenciaris el 5 de juny va arribar dos mesos abans que Pistorius complís amb els requisits per optar a ells: en una condemna de cinc anys, una sisena part són deu mesos, pel que era el 21 d'agost la data per demanar la llibertat condicional, no rebre-la.

Per tant, el Ministeri de Justícia considera que no hi ha base legal per a la resolució presa per les autoritats penitenciàries de Kgosi Mampuru II, tot i que el Govern no té competències per invalidar-perquè no es tracta d'una cadena perpètua i és la Junta de Llibertat Condicional la qual ha de pronunciar-se.

La resolució suposa un dur revés per a Pistorius, que tenia previst traslladar-se aquest mateix divendres a la luxosa mansió del seu oncle per complir la resta de la seva condemna sota arrest domiciliari.

Pistorius va ser sentenciat per homicidi després que la jutgessa acceptés la seva versió dels fets, segons la qual va disparar quatre vegades contra la seva nòvia, la model Reeva Steenkamp, ??a través de la porta del bany de casa de Pretòria en pensar que es tractava d' un intrús que s'havia colat a casa seva.

Al novembre el Tribunal Suprem d'Apel·lació començarà a jutjar el recurs de la Fiscalia contra l'absolució de Pistorius d'un delicte d'assassinat, que era el càrrec que es va demanar des del Ministeri Públic, però que la jutge va desestimar.

Pistorius, nascut a Sandton el 22 de novembre de 1986, va patir l'amputació parcial de les dues cames amb onze mesos per no tenir peroné, el que no li va impedir desenvolupar una reeixida carrera atlètica amb unes pròtesis de fibra carboni, amb què va aconseguir les plusmarques mundials en la seva categoria de 100, 200 i 400. Va ser, a més, el primer atleta amb una doble amputació que va participar en uns Jocs Olímpics, a Londres 2012, en què va obtenir la classificació per a les semifinals dels 400 metres.