El calendari Pirelli 2016 dóna un gir cap al feminisme i la bellesa natural gràcies a la fotògrafa nord-americana Anne Leibovitz, i als seus retrats de tretze dones conegudes pels seus èxits com la tennista Serena Williams, l'artista Yoko Ono i l'actriu i comediant Amy Schumer.

El almanac d'aquest any, que s'ha presentat avui a Londres, no compta amb cap nu com és habitual ni amb cap supermodel, a excepció de la russa Natalia Vodianova que figura entre les fotografiades gràcies a la seva fundació Naked Heart. A més de Leibovitz i del director executiu del grup Pirelli, Marco Tronchetti, van acudir a l'esdeveniment de presentació l'actriu xinesa Yao Chen, la col·leccionista d'art i mecenes nord-americà Agnes Gund i el seu compatriota, la blocaire Tavi Gevinson, que formen part de les imatges.

Les instantànies es van realitzar el juliol passat en un estudi de Nova York i es caracteritzen per la seva "senzillesa" i per ser "diferents", ha destacat Leibovitz. Quan Pirelli va contactar amb la famosa retratista li va proposar que es valgués d'artistes i comediants per recuperar la tradició dels calendaris dels anys setanta i dels anys 2002, 2008 i 2013 en els que no apareixen nus. L'objectiu de l'artista era celebrar els èxits de les dones en el món i els canvis que aconsegueixen amb ells, de manera que va creure que no era convenient retratar supermodels i actrius.

No obstant això, ha afirmat que les seves fotografies "no són un punt d'inflexió" sinó que Pirelli sempre va tenir en ment gestar aquest canvi i que li va donar a ella l'oportunitat de fer-ho. Així, en les tretze fotografies es poden contemplar a tretze dones amb roba bàsica com texans, bruses i pantalons estampats, amb escassa o nul·la joieria i amb un maquillatge suau. "Volia que les fotos mostressin a les dones com són, sense pretensions", va apuntar l'artista. Per aquesta raó les imatges amb prou feines compta amb retocs fotogràfics: "S'han retocat poc, potser per netejar-les, però són molt senzilles i era important que seguissin així".

En un calendari que compta amb la cara de l'artista visual iraniana Shirin Neshat, l'estrella de rock Patti Smith, la presidenta de Lucasfilm, l'escriptora Fran Lebowitz i la directora de la pel·lícula nominada a l'Oscar "Selma", Ava Duvernay; els únics semidespullats que es poden veure són els de Serena Williams i Amy Schumer, que prescindeixen del sostenidor.

La fotògrafa va parlar amb molt afecte de les preses que li va realitzar a la comediant nord-americana, en la qual apareix amb una tassa de cafè: "Vam tenir sort de tenir-la perquè a mi em va venir al cap una idea i ella la va captar de seguida i va estar brillant ". Tot i que Schumer sabia que no tenia per què despullar-se, l'actriu va preferir mostrar el seu cos per evidenciar que no només els cossos prims són els perfectes.

Leibovitz va dir haver estat "preocupada" per Schumer pel que va decidir assegurar-se i preguntar-li a la comediant "si era conscient" del resultat de les fotografies, al que l'actriu rossa va respondre: "semblo una persona conscient?". Durant la presentació de l'almanac la jove fundadora de la revista "Style Rookie" i blocaire Tavi Gevinson agrair amb paraules d'afecte a Leivobitz haver comptat amb ella, atès que les fotografies li han donat "més confiança en si mateixa".

La fotògrafa li va recordar que durant la seva època a Rolling Stone també va haver de superar bastants obstacles fins que la van prendre seriosament per ser una nouvinguda. "T'agraeixo que siguis tan valent", li va deixar anar a Gevinson, de qui ha remarcat que ha sabut portar les fotos a "una altra dimensió". El calendari Pirelli va néixer com un símbol de l'erotisme marcat per la presència dels cànons de bellesa occidentals i estereotips del "eros" o atracció sexual. Aquest any l'almanac, que només el reben uns pocs afortunats, compleix 43 anys després de passar per les mans de Mario Testino, Karl Lagerfeld i Bruce Weber i després plasmar la bellesa de models com Naomi Campbell, Kate Moss o Gigi Hadid.