La gastronomia viu una etapa de "reinserció" en la qual la cuina sana i el producte local han fet d'aquest un negoci que "ja no només serveix per donar de menjar", va dir a Hong Kong el xef Joan Roca, al capdavant del Celler de Can Roca, reconegut com el millor restaurant del món.

Per al cuiner gironí, les noves eines culinàries basen el seu fonament a projectar el valor de l'ús dels productes locals, del zero impacte mediambiental per oferir una visió "més amable de la salut i del nostre entorn".

"En comptes d'importar productes, portem les llavors per conrear-les en els nostres terrenys, tractem de reciclar els nostres materials i contribuir amb aquest moviment local de sostenibilitat i quilòmetre zero", va enaltir Roca, qui al costat dels seus germans Josep i Jordi, regenta el millor restaurant del món.

El trio iniciarà aquest estiu la seva tercera gira culinària pel món, que portarà a tota la plantilla del restaurant, unes 40 persones, a Londres, Hong Kong, Sant Francisco i Santiago de Xile, ciutats en les quals interpretaran la gastronomia local amb productes dels seus mercats sota el segell de Can Roca.

Hong Kong s'incorpora aquest any com la primera ciutat en territori asiàtic on El Celler vol posar la seva empremta.

"El seu caràcter cosmopolita, la seva gran activitat gastronòmica i la seva vibrant oferta de restaurants fan d'Hong Kong una bona síntesi per a la nostra estrena en el continent asiàtic", va argumentar Roca a la ciutat xinesa.

Fins a aquesta ciutat s'ha desplaçat aquesta setmana per visitar els llocs en els quals cuinaran durant una setmana el proper mes d'agost.

El més gran del trio de germans, conscient de la gran expectació que el segell del seu restaurant transmet a tot el món, justifica aquesta gira culinària com una forma d'internacionalitzar la seva cuina sense necessitat d'estendre el seu restaurant a altres ciutats.

"Crec que seria difícil mantenir un control de qualitat com el qual tenim a Girona fora del nostre abast visual", va apuntar Roca en descartar la possibilitat d'obrir nous restaurants.

"Si això passés, difícilment seria sota el mateix segell de Can Roca", va dir i va afegir que veu en aquests viatges una font d'aprenentatge i inspiració inqüestionables, no sense abans destacar el repte que comporta.

"Que un restaurant assumeixi el risc de cuinar pel món sortint de la seva zona de confort, sense la seva cuina ni productes habituals, suposa per a nosaltres un gran exercici d'humilitat per fer-nos veure que en moltes coses encara no sabem gens", va relatar.

El Celler celebra aquest any la seva tercera dècada, immers en una etapa que Roca defineix de "consolidació del treball, no tot ens val, tot ha d'estar molt pensat i molt creat", i sempre sota el compromís de la idea de la "hospitalitat".

Així és que un dels tres germans està sempre al capdavant del local gironí per rebre i acollir als clients, els qui, en els últims anys, completen la llista de reserves per als onze mesos que el restaurant roman obert cada any en un termini inferior a deu minuts.

Joan Roca no amaga la pressió que els premis i reconeixements mundials aconseguits durant tres dècades suposen per al desenvolupament del seu treball, però sí distribueix part d'aquests mèrits amb tota la cuina espanyola. Explica que ha confluït molt talent, creativitat i un gran esperit inconformista des de molts punts de la seva geografia juntament amb una tradició culinària sòlida que ha sabut innovar bé.

Tot això "ens ha donat un marge de llibertat creativa major en comparació d'altres països que compten amb etiquetes més encotillades que els ha limitat en part el seu procés d'innovació", va concloure.