Els Mossos d'Esquadra han precintat per ordre judicial la llibreria "Europa" de Barcelona i estan buscant al seu propietari, Pedro Varela, per detenir-lo, en el marc d'una operació en la qual s'han intervingut més de 15.000 exemplars que difonen la ideologia nazi.

Segons han informat fonts pròximes al cas, el llibreter, amb antecedents per difondre idees genocides, té pendent una ordre de detenció dictada pel jutjat que dirigeix l'operació contra un entramat dedicat a l'edició de llibres nazis, en la que ahir ja van ser arrestades quatre persones.

Varela acumula dues condemnes, l'última d'elles d'un any i tres mesos de presó, per distribuir llibres que difonen l'ideari nacionalsocialista a través de la seva llibreria "Europa" -que va ser escorcollada en dues operacions policials en els anys 1996 i 2006- i està en espera d'un tercer judici per editar "Mein Kampf" d'Adolf Hitler sense tenir els drets d'aquesta obra.

En l'operació llançada ahir, que continua oberta, la policia catalana ha detingut a quatre presumptes membres de la cúpula de l'associació cultural responsable de la publicació de llibres que promouen l'odi i la discriminació, dos d'ells de nacionalitat espanyola i altres dos romanesos.

Als quatre detinguts, al costat de Pedro Varela, se'ls atribueixen un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, així com un altre d'associació il·lícita, no només per l'edició dels llibres d'ideologia nazi sinó també per organitzar conferències que promouen la doctrina de l'odi en la llibreria "Europa".

En els registres practicats ahir, els Mossos d'Esquadra han intervingut prop de 15.000 exemplars de llibres que enalteixen i justifiquen el genocidi nazi i que fomenten la discriminació i la violència respecte a determinades races, ètnies o col·lectius, així com material informàtic.

La llibreria "Europa", situada al carrer Sèneca de la capital catalana, va ser registrada el 1996 en una primera operació policial en la que van ser decomissats prop de 20.000 llibres i el seu propietari detingut per un delicte d'apologia del genocidi, el que li va comportar una condemna de set mesos de presó.

L'any 2006, una altra investigació judicial centrada en una editorial de llibres nazis amb seu en la mateixa llibreria Europa va comportar de nou la detenció de Pedro Varela, que va ser condemnat a un any i tres mesos de presó per delictes contra els drets fonamentals, i la confiscació de prop de 5.000 volums que emmagatzemava en el local.