Garry Marshall, director de 'Pretty Woman' i creador del clàssic de la televisió nord-americana 'Happy Days', ha mort aquest dimarts a Burbank (Califòrnia) als 81 anys de complicacions d'una pulmonía, segons ha informat la seva manager, Michelle Bega. 'Pretty Woman', el conte de fades cinematogràfic de la dècada dels 1990, va convertir Julia Roberts en 'la núvia d'Amèrica' i va confirmar Richard Gere com un dels grans seductors de Hollywood.Per a molts, es tracta de la comèdia romàntica per excel·lència.

"Julia era jove però no tenia por", va recordar Marshall en una ocasió. "Òbviament, es menjava la pantalla. Veure-la créixer ha estat un dels meus grans plaers", va agregar.

La cinta va recaptar a les taquilles 463 milions de dòlars i va obrir les portes de l'estrellat a Roberts, que es va endur el Globus d'Or i la seva segona nominació a l'Oscar després de 'Magnolias de acero' (1989). El film explicava com un reeixit i multimilionari advocat s'enamora d'una prostituta, una història d'amor que va ser entesa com una reinvenció del conte clàssic de la Ventafocs o una versió moderna de 'Pygmalion'.

En l'expedient de Marshall com a realitzador també figuren 'Frankie y Johnny' (1991), 'Novia a la fuga' (1999), 'Princesa por sorpresa' (2001), 'Historias de San Valentín' (2010), 'Noche de fin de año' (2011) i la recent 'El día de la madre', estrenada a l'abril.

Marshall es va caracteritzar per comptar gairebé sempre en les seves pel·lícules amb l'actor d'origen porto-riqueny Héctor Elizondo, al que considerava el seu amulet de la bona sort.

Èxit a la televisió

Als EUA ha deixat també un gran record amb 'Happy Days', la serie número u del país entre el 1976 i el 1977, amb personatges inoblidables com 'The Fonz' (Harry Winkler) que es va convertir en tot un fenomen cultural. Per a televisió també va crear èxits com 'The Odd Couple', 'Laverne and Shirley' i 'Mork and Mindy', a més d'intervenir en els guions de capítols de 'Make Room for Daddy', 'The Joey Bishop Show', 'The Lucy Show', 'Love', 'American Style' i 'The Dick Van Dyke Show', entre d'altres.

Marshall va desenvolupar i crear 14 sèries i va produir més d'1.000 episodis per a televisió. Va aconseguir cinc nominacions als Emmy i va ingressar en el Saló de la Fama de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió el 1997.

"Les seves sèries són miralls gentils, generosos i còmics on es reflecteix l'Amèrica de mitjans del segle XX", va dir Christopher Keyser, president del Sindicat de Guionistes d'EUA, en 2014, abans de retre homenatge a Marshall per la seva carrera televisiva. "I ningú és millor ni més divertit que ell a l'hora de plasmar el que són les amistats", va recalcar.