Dos paleontòlegs nord-americans han trobat al nord de l'Estat de Montana el crani d'un tiranosaure rex (Tyrannosaurus rex) que mesura 1,20 metres i pesa més de 1.100 quilos. Hauria viscut a la zona fa 66.300.000 d'anys, segons ha informat el Museu Burke.

El descobriment, que es completa amb altres ossos del dinosaure que sumen aproximadament el 20 per cent de l'esquelet complet, es va produir quan dos paleontòlegs voluntaris del Museu Burke que buscaven fòssils van trobar uns ossos en la formació Hell Creek, al nord de Montana, un dels llocs amb més fòssils de dinosaures.

Les restes inclouen, a més del crani, la dentadura, les costelles, vèrtebres, els malucs i part de la mandíbula. L'equip multidisciplinari d'experts que va extreure els ossos durant un mes aquest estiu està format per més de 45 persones dirigides pel departament d'Història Natural i Cultura del Museu Burke i el professor de biologia associat de la Universitat de Washington Greg Wilson.

Un esquelet molt poc habitual

Wilson ha relatat que quan van començar a veure aquests dents amb aquest crani van saber que es tractava d'un "espècimen fantàstic" i "increïblement estrany". Així, senyal que encara que el tiranosaure rex és la més icònica i millor coneguda de totes les espècies de dinosaures, però només hi ha 15 esquelets complets coneguts d'aquesta espècie a tot el món.

Quan els paleontòlegs voluntaris Jason Love i Luke Tufts buscaven senyals de fòssils es van trobar dispersos fragments d'ossos en la superfície d'una pedra de sorra. Després de la inspecció, van advertir que es tractava d'un gran fòssil vertebrat en una roca. El llarg grandària dels ossos del crani semblava indicar que van pertànyer a un dinosaure carnívor.

"En aquest punt ja sabíem que es tractava d'un dinosaure perquè mides semblant no ho té cap altre vertebrat sobre la terra", va destacar Wilson que ja sospitava que podria tractar-se d'un tiranosaure rex però no podia assegurar-ho.

L'equip d'extracció dels ossos va estar dirigit per Dave DEMar va haver de retirar unes 20 tones de roca de forma molt minuciosa per poder extreure el màxim d'ossos.

Segons els càlculs dels paleontòlegs de Burke aquest dinosaure té una mida com el 85 per cent del major esquelet de tiranosaure rex conegut fins a la data. La seva grandària aproximada des de la cua fins al cap, segons els seus malucs, seria més o menys com el d'un autobús urbà, més de 12,20 metres de longitud i 1.134 quilograms de pes.

Amb aquesta mida, per als experts del Museu resultava un repte el seu trasllat i van haver de realitzar un protector a la mesura amb guix i reforçat amb fusta per al seu posterior viatge, que finalment va transcórrer sense contratemps.

Així, a partir d'aquest dissabte, 20 d'agost i fins al 2 d'octubre el públic podrà contemplar cobert amb el seu escaiola el crani del tiranosaure rex juntament amb altres parts fòssils de tiranosaure rex i instrumental de treball dels paleontòlegs al Museu Burke. Després d'aquesta data prepararan el fòssil durant aproximadament un any per a la seva posterior exhibició del crani quan s'inauguri el Nou Museu Burke a 2019.