Qui cregui que aquesta és una qüestió menor pot ser que no conegui tres dades: llançar al vàter tovalloletes humides que col·lapsen les canonades suposa una despesa d'entre 4 i 6 euros a l'any per persona. Els seus danys són responsables d'entre el 8 i el 14% del cost total de les depuradores, la qual cosa equival al voltant del 5% de la despesa integral del cicle urbà de l'aigua.

En tota Europa s'estima un sobrecost anual de gairebé mil milions d'euros per aquest producte higiènic en expansió. Perquè es calcula que cada dia, en una ciutat mitjana de 300.000 habitants, s'aboquen al vàter 8.000 quilos de tovalloetes humides amb la brutícia adherida.

Aquestes dades, facilitades per l'Associació de Proveïment d'Aigua i Sanejament, són les que han impulsat Consum a desenvolupar un paper higiènic humit que funciona com les tovalloletes humides però que estan compostes al 100 % de cel·lulosa i que es desintegren al contacte amb l'aigua. Així s'eviten possibles embussos a les xarxes d'evacuació i sanejament.

En un experiment casolà dut a terme a les instal·lacions de Consum per part dels tècnics de qualitat de la cooperativa valenciana, la diferència resulta evident. Després d'introduir la toallita humida clàssica en un pot amb aigua i agitar-ho durant uns quinze segons, la tovalloleta roman completa i intacta. No s'ha descompost. En canvi, al repetir l'experiment amb un exemplar del nou paper higiènic humit i agitar-ho dins d'un pot amb aigua, el material es desintegra de la mateixa manera que succeiria amb el paper higiènic convencional.

Foto: Arturo Iranzo

Aquest procés artificial d'agitació substitueix a les dues o tres hores en les quals es dissol el producte en contacte amb l'aigua tranquil·la. Així dóna temps al fet que es desintegri abans d'arribar a la depuradora, que és el que no aconsegueixen la majoria de toallitas humides comercialitzades.

L'empresa guipuscoana Paper Aralar, proveïdora de Consum, ha desenvolupat aquest nou material que descriuen com 100% de pasta d'origen natural i biodegradable, sense aglutinants, amb òptimes resistències en humit i alta absorbencia, amb una ràpida desintegració i certificat com dispersable per l'associació mundial de fabricants de senar Woven (teixit no teixit). Presumeixen d'haver fabricat, amb una màquina pionera, el primer paper 100% dispersable, biodegradable i natural sense additius químics. El preu amb prou feines varia pel que fa a les toallitas que no es desintegren en llançar-les al vàter.