La nau espacial Rosetta de l'ESA està configurada per completar la seva missió històrica en un descens controlat a la superfície del cometa 67P/CG aquest divendres, 30 de setembre.

La confirmació del final de la missió es preveu que es produeixi dins d'un interval de 20 minuts cap a les 11:20 GMT, després d'una maniobra de col·lisió iniciada a les 20.50 GMT del 29 de setembre, a una altura de 19 quilòmetres. Una actualització per confirmar la maniobra es realitza a través del blog de Rosetta i a través de Twitter a través del compte @ESA_Rosetta de la nau espacial i a per mitjà d'@esaoperations poc després que es completi la maniobra.

S'espera que les imatges del descens seran compartides des de la matinada del 30 de setembre d'ara endavant, a través del servei Space in Images de l'ESA i els canals de mitjans socials de Rosetta.

A les 08:00 GMT, els últims comandos seran enviats a la nau espacial per afinar l'apuntament de la nau espacial, sobre la base de les imatges de la cambra de navegació preses poc després de la maniobra de col·lisió. És en aquesta etapa quan es disposarà d'una seqüència refinada sobre l'impacte de Rosetta en el cometa: es prediu a les 10:40 GMT (amb un marge de 20 minuts abans), però s'espera que sigui reduït a un marge de 2 minuts.

Cal tenir en compte que, a causa del temps de viatge del senyal, el final de la missió serà confirmat al cap de 40 minuts de que s'hagi produït realment l'impacte, dins dels 20 minuts de marge entorn de les 11:20 GMT.

La sonda Rosetta de l'ESA va arribar al cometa el 6 d'agost de 2014, al cap d'un viatge de deu anys a través del Sistema Solar després del seu llançament el dia 2 de març de 2004. El mòdul Philae va aterrar en la superfície del cometa el 12 de novembre de 2014.

L'ESA considera que en allunyar-se més del sol i rebre molta menys energia solar de la qual necessita per funcionar, la destinació de Rosetta estava segellat: seguirà a Philae fins a la superfície del cometa.

Les últimes hores de descens permetran a Rosetta realitzar nombrosos mesuraments de caràcter únic, com l'anàlisi del gas i la pols més prop de la superfície que mai. També prendrà imatges de molt alta resolució del nucli del cometa, incloent les fosses obertes de la regió de Ma'at, on es preveu que la sonda dugui a terme l'impacte controlat.