Et penedeixes d'haver-te posat aquest pírcing? No series la primera i aquest no és l'únic problema que afecta les orelles i altres zones del cos. Dilatadors, arracades pesades, allargaments de lòbuls, estrips accidentals i, naturalment, forats de pírcing tenen solució i poden «tancar-se» sense cicatrius aparents. Si és el teu cas, segueix llegint.

«Pírcing reverse» és el nom d'aquesta tècnica quirúrgica que torna el seu aspecte original a orelles, nas, celles, mugrons, melic i genitals externs i que realitza el doctor Miguel Chamosa, especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora i president de la Fundació docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Estètica i Reconstructiva (SECPRE). Es tracta d'una micro-intervenció que es realitza de forma ambulatòria, amb anestèsia local i en uns 30 minuts.

La tècnica consisteix a retirar el fragment epidèrmic que conforma les parets de l'orifici per dins, per segellar-se de nou amb una mínima sutura en sentit transversal, aprofitant que aquesta zona està molt vascularitzada. Abans de començar, l'especialista realitza un disseny personalitzat de cada orella amb un retolador quirúrgic que marca la guia de la incisió tant en la part anterior com posterior del lòbul. A continuació, es retira la pell a l'interior de la perforació o dilatació, des de la part de davant cap a la de darrere. Aquesta maniobra persegueix la reconnexió dels vasos sanguinis per a la cicatrització del teixit tunelitzat.

En els casos d'esquinçament complet, es requereix un esquinçat superficial del lòbul des del propi orifici fins a la vora de l'orella, que assegura un complet reajustament cutani. «La clau de l'èxit ?explica el Dr. Chamosa? resideix en el disseny previ. En casos molt complicats, en els quals cal reconstruir el lòbul per pírcings múltiples o esquinçat traumàtic, l'enginy és clau per aconseguir un lòbul harmònic i bonic».

Un lòbul més jove i petit

Una altra de les qüestions que, segons el doctor, més consultes generen és el creixement del pavelló auditiu ja que, per si no ho sabies, les orelles són una de les parts del cos que segueixen creixent amb el pas dels anys, així com l'aspecte flàccid d'un lòbul allargat per l'acció de la gravetat i l'ús d'arracades grans o pesades. Dos problemes que també és possible solucionar amb dues petites intervencions de forma ambulatòria. Per redissenyar-les, s'elimina l'excedent cutani per la vora i es retorna al lòbul la seva forma petita i arrodonida. S'apliquen tres o quatre punts de sutura, que es retiren a la setmana, i que deixen una cicatriu invisible al cap de cert temps, mimetitzada amb el tall de l'orella. Els resultats són immediats i en tres mesos la cicatriu ha desaparegut gairebé del tot. El postoperatori requereix la ingesta d'antibiòtics i antiinflamatoris durant els cinc dies posteriors a la seva realització. El Dr. Chamosa aconsella realitzar el nou orifici del lòbul un mes després de la intervenció i que no coincideixi amb l'anterior.