efe barcelona

nDos membres del Grup d'Investigació en Tecnologia Musical del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Sergio Giraldo i Rafael Ramírez, han aconseguit desenvolupar models computacionals perquè un ordinador generi automàticament interpretacions expressives de jazz.

La investigació, que publica aquesta setmana la revista Journal of Mathematics and Music, ha aconseguit mitjançant tècniques d'intel·ligència artificial que un ordinador toqui jazz amb els ornaments i floritures que serveixen per donar expressivitat a la peça musical. Per fer-ho possible, els investigadors han estudiat els recursos expressius que fan servir els guitarristes de jazz per transmetre les emocions en l'execució de les seves peces musicals.

A continuació, aquesta informació l'han utilitzat per entrenar models computacionals amb l'ajuda de gravacions realitzades per un guitarrista professional, perquè el model fos capaç de predir la manera d'ornamentar una melodia, és a dir, amb tota la seva expressivitat, tal com han explicat els autors.

El resultat ha estat un programa que genera automàticament interpretacions de jazz amb l'expressivitat d'un expert i que està disponible en línia. Giraldo i Ramírez, que també són membres del Music and Machine Learning Lab, han aportat alguns exemples, que publica SoundCloud, una plataforma social de sons en la qual es poden crear sons i compartir-los.

Els autors, en aquesta plataforma, mostren la peça musical Yesterday, de Jerome Kern, que va ser generada utilitzant la metodologia que aquests investigadors han posat a punt per a interpretació de música expressiva per a guitarra de jazz.

Segons els investigadors, les emocions en la interacció home-màquina són importants per atendre les diferents expectatives dels usuaris.