EFE/DdG agencias

n La llibertat religiosa s'ha reduït des de 2014 a tot el món i ha sorgit un nou fenomen de violència basada en la religió que es pot denominar «hiperextremisme islamista». Aquesta és la conclusió de l'estudi Llibertat religiosa al món 2016, de la fundació pontíficie Ajuda a l'Església Necessitada, que recorda que una cada tres persones viu en un país sense llibertat religiosa.

Dels 196 països estudiats, a 38 es pateixen violacions contra les creences religioses i l'informe demostra que, contràriament a l'opinió generalitzada, els governs no són els principals responsables de la persecució, sinó agents no estatals com organitzacions fonamentalistes o terroristes. Segons indiquen, durant el període estudiat (de juny de 2014 a juny de 2015) s'ha assistit al naixement d'un nou fenomen de violència basada en la religió, «l'hiperextremisme islamista» o un procés de «màxima radicalització amb una violència sense precedents».

L'estudi apunta que aquest fenomen es caracteritza per un credo extremista i un sistema legal i de govern radicals, i per l'intent sistemàtic d'aniquilar o expulsar qualsevol grup que no s'ajusti a les seves opinions, entre ells els seus correligionaris moderats i els grups que segueixen tradicions diferents a les seves. A més, es caracteritzen per un tracte cruel a les seves víctimes i l'ús de xarxes socials, sobretot per reclutar els seus seguidors i per intimidar els que s'oposen a les seves idees.

Segons aquest informe, des de mitjans de l'any 2014 s'han comès violents atemptats islamistes en un de cada cinc països del món, des de Suècia fins a Austràlia, passant per un total de disset països africans.

En algunes zones de l'Orient Mitjà, com per exemple Síria i l'Iraq, «l'hiperextremisme islamista» està eliminant tota forma de diversitat religiosa i amenaça amb seguir-ho fent en altres llocs d'Àfrica i del subcontinent indi, segons l'informe. A més, aquest hiperextremisme en països com Afganistan, Somàlia i Síria han estat un factor clau per a l'increment del nombre de refugiats, que ha passat de 5,8 a 65,3 milions durant el 2015.

Mesures contra les minories

A més, a l'Àsia Central, els règims autoritaris estan utilitzant la violència hiperextremista com a pretext per imposar mesures desproporcionadament fortes sobre les minories religioses. I pel que fa a Occident, aquest hiperextremisme corre el risc de «desestabilitzar el teixit social i religiós» en països que esporàdicament són objectiu dels fanàtics i que estan sotmesos a la pressió de rebre una quantitat de refugiats sense precedents, la majoria dels quals amb una fe diferent a la seva.

D'altra banda, també s'ha detectat un repunt dels atemptats antisemites, especialment en algunes zones d'Europa.