efe parís

n L'Agència Espacial Europea (ESA, per les sigles en anglès) va anunciar ahir el llançament d'un detallat mapa cartogràfic que aconsegueix localitzar la pràctica totalitat dels assentaments humans a la Terra. Aquest mapa es diferencia de la resta perquè «no només mostra els centres urbans, sinó també minúscules llogarets rurals» gràcies a les més de 180.000 imatges d'alta resolució preses pels satèl·lits de radar alemanys TerraSAR-X i Tàndem-X, explica l'agència en un comunicat.

Segons l'ESA, aquestes dades per satèl·lit són «gairebé cent vegades més detallades que les dades òptiques del nord-americà Landsat, utilitzats habitualment per a la cartografia d'extensions urbanes». El seu mapa ofereix un retrat en blanc i negre de la presència humana sobre el planeta a data de 2012 i és capaç de mostrar fins i tot habitatges aïllats.

«Abans no disposàvem de tots els poblats en àrees rurals. Aquests podrien resultar clau per a comprendre la distribució demogràfica o els vectors de malalties, per exemple, o per abordar la pressió sobre la biodiversitat», va comentar Thomas Esch, del Centre Aeroespacial Alemany (DLR ), encarregat de la seva elaboració. A més, aquests assentaments rurals, segons va afegir, «segueixen sent la llar de gairebé la meitat de la població mundial, uns 3.000 milions de persones».

Batejat com a mapa Global Urban Footprint (GUF) -Mapa de l'impacte urbà mundial, en espanyol-, estarà disponible de forma gratuïta a partir d'aquest mes a través de la Plataforma d'Explotació Temàtica Urbana (O-TEP) de l'ESA. Aquest mapa ha creat emprant la visió per radar, ja que pot detectar les estructures verticals típiques dels entorns edificats, sense tenir en compte les condicions meteorològiques.

Les dades recollides s'han combinat amb altres fonts, com a models digitals de terreny. En total, l'equip va processar més de 20 milions de conjunts de dades.