efe barcelona

n La presència de peroxinitrit, una molècula oxidant i nitrant, al cervell promou el desenvolupament de l'Alzheimer, segons un estudi dut a terme per científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona.

La investigació, que publica en portada la revista científica Journal of Neuroscience, ha demostrat que aquesta substància estabilitza la formació dels oligòmers de la proteïna beta amiloide, típics de la malaltia d'Alzheimer.

La malaltia d'Alzheimer va ser descrita per primera vegada el 1906 i 110 anys després encara segueix sense tenir una cura, malgrat que afecta una de cada deu persones més grans de 65 anys.

Els que pateixen d'Alzheimer mostren greus dèficits de memòria, disminució progressiva de la capacitat de cognició i mort neuronal. Durant els últims 20 anys, els estudis d'investigació han assenyalat l'acumulació d'agregats de proteïna beta amiloide (A beta) com a esdeveniment principal en l'origen de l'alzheimer.

L'estudi liderat per Francisco José Muñoz, investigador principal en el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF, ha aportat llum sobre l'acumulació d'aquests agregats en el cervell.

Muñoz ha descobert que la presència de peroxinitrit en l'ambient extracel·lular promou la formació i l'estabilització dels agregats oligomèrics de beta-amiloide, la proteïna present en el sistema nerviós la funció del qual no es coneix amb exactitud.