n La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya celebrarà els dies 9, 10 i 11 de desembre el seu dotzè Congrés Anual, que enguany portarà per títol Les entitats Religioses a Occident i la qüestió de la seguretat i la convivència. El Congrés tindrà lloc al Prat de Llobregat.

Segons indiquen els organitzadors, un dels grans problemes que afecten la societat actual és la seguretat ciutadana i nacional, una qüestió que s'ha imposat com a conseqüència dels atacs terroristes que han tingut lloc a diverses ciutats europees en nom de la religió.

D'aquesta manera, assenyalen, els musulmans en general i les entitats islàmiques d'occident en particular es veuen obligats a defensar l'Islam i els musulmans i a denunciar «aquests actes de terrorisme comesos en nom de la religió», tot subratllant la innocència dels ciutadans europeus de confessió religiosa musulmana.

Així doncs, les conferències, seminaris i tallers del Congrés tractaran aspectes com la fonamentació religiosa dels conceptes de seguretat i convivència; el paper de les entitats religioses en la consolidació dels valors de la seguretat i la convivència entre els musulmans a Occident; la cultura de la violència i l'extremisme en nom de la religió; el paper de les entitats religioses en la lluita contra la cultura de l'odi i l'extremisme i el paper de les entitats religioses i educatives en la protecció dels joves dels corrents extremistes.

A més, també debatran si la religió és una font de la cultura de xoc o un mecanisme per consolidar els principis de convivència, el paper dels mitjans de comunicació i de la societat civil en la consolidació dels valors de la tolerància i la convivència i el futur de la llibertat de la pràctica religiosa davant de l'auge de les corrents d'extrema dreta a occident.