El Bulli en versió 2016. Així serà l'esperat restaurant Enigma d'Albert Adrià, que obrirà les seves portes el 3 de gener a Barcelona després d'una inversió de «diversos milions d'euros» amb una experiència gastronòmica de tres hores que recorrerà diversos espais en els seus 700 metres quadrats. Així ho va anunciar ahir Albert Adrià, que emprèn aquest projecte juntament amb el seu germà Ferran i els també germans Iglesias, artífexs del Grup elBarri, que compta amb els establiments Tickets, Hoja Santa, Niño Viejo, Pakta i Celler 1900, alguns d'ells amb estrelles Michelin i repartits pel Paral·lel barceloní.

Enigma tindrà cinc espais perquè el comensal gaudeixi un menú degustació per 200 euros. La benvinguda serà «com el 'hall' d'un hotel, un lloc per descontaminar-se de l'estrès de la ciutat, on es degustaran aperitius i dos còctels». Continuarà l'experiència a l'estació de cocteleria amb tapes i còctels, la planxa «tepanyaki» amb «sis o set elaboracions», la sala per a la degustació principal sòlida i líquida i la «sorpresa final» serà en el reconstruït 41è, amb cafè, «petit fours» i copes, va detallar Albert Adrià.

Res s'ha deixat a l'atzar, i aquest espai que només pot albergar 24 comensals està passant per «una burrada de rodatge d'un mes i mig» perquè en obrir «no hi haurà excuses», va dir ahir un Adrià que reconeix que Enigma és el restaurant dels seus somnis. «Pel que fa a alta gastronomia no em puc expressar més que amb Enigma. Està tot pensat fins a l'últim detall: les taules, cadires, vaixelles s'han creat especialment per a Enigma», va postil·lar el cuiner, reconegut a més com el millor reboster del món per la revista Restaurant.

Encara que després del tancament de l'emblemàtic El Bulli ha tingut una existosa trajectòria amb els restaurants del Grup elBarri, reconeix que Enigma és el restaurant dels seus «somnis» i ha d'«estar a l'altura» d'un projecte que buscarser «El Bulli del 2016», encara que «el record queda lluny, amb un altre entorn, el mar, un altre equip, i no hi pot haver revolucions culinàries cada dia».

La competència és dura, va reconèixer Adrià: «He fet voltes pel món i mai s'ha menjat tan bé com ara. És difícil inventar alguna cosa nova». Però Enigma neix envoltat de grans expectatives i «moltíssimes» reserves ja anticipades que donaran pas a llargues llistes d'espera. Arribarà a ser, com El Bulli, el millor restaurant del món, creador de tendències? «El temps dirà».