Aparells per fer llars més confortables, sostenibles i econòmiques, samarretes que mesuren les emocions i controlen la salut, retransmissions esportives en realitat virtual o peces de plàstic tan dures com metalls són alguns dels avenços tecnològics que revolucionaran el 2017. L'imparable internet de les coses, la tecnologia 5G, els nous materials, com el grafè, els avenços en impressió 3D, la intel·ligència artificial i la robòtica són, segons el físic Ricard Jiménez, algunes de les tecnologies que eclosionaran al llarg de l'any que acaba de començar.

En una entrevista amb Efe, Jiménez, director científic industrial del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, ha advertit, no obstant això, que totes aquestes tecnologies hauran de portar aparellat un increment de la ciberseguretat perquè les dades de les persones cada vegada estaran més exposades. «2017 serà l'any de l''internet de les coses', perquè cada vegada més aparells estaran connectats, sobretot amb la implementació de la cinquena generació de telefonia mòbil, el 5G, en què ja estan treballant les operadores», ha dit Jiménez.

Segons María Eugenia Fuenmayor, directora científica de Tecnologies Digitals d'Eurecat, el 5G multiplicarà la velocitat d'accés a internet fins a 10 gigabits per segon amb un baix consum energètic perquè els dispositius durin més temps amb càrrega. «Amb el 5G podrem descarregar un vídeo en alta definició en 10 segons quan ara necessitem 10 minuts, cosa que també accelerarà la Realitat Augmentada», ha postil·lat Fuenmayor.

La roba intel·ligent, peces amb sensors de salut que avisen el metge, samarretes que monitoren el cor i la sudoració i que detecten l'estat d'ànim, i banyadors o paraigua que canvien de color en contacte amb l'aigua ja podran adquirir-se el 2017. Encara que la impressió tridimensional encara no arribarà a les llars i seguirà sent només per a usuaris avançats, la seva implementació en la indústria començarà a produir peces amb més materials.

«El 2017 veurem els primers tallers mecànics que imprimeixin en metall peces de recanvi dels nostres cotxes», preveu Ricard Jiménez, que ha assenyalat que HP ja està desenvolupant una tecnologia per a ús industrial amb multimaterials i de molta precisió. La connectivitat 5G, segons el físic, revolucionarà a més les retransmissions esportives amb realitat virtual en directe de manera que des del sofà de casa serà com estar en la tribuna del camp i veure el que vulguis i no el que el realitzador de televisió decideixi. «Es podran fer retransmissions de realitat virtual en temps real, com si estiguessis a l'estadi, gràcies a una filmació en 360 graus», afirma Jiménez.

Els nous materials, com el grafè, aquell mineral de futur, serà una realitat, «encara que el 2017 encara no hi haurà avions transparents, això tardarà una mica més, sí que veurem com la pols de grafè barrejat amb plàstic farà que aquest tingui propietats metàl·liques i de conductivitat elèctrica i tèrmica, amb la qual cosa es fabricaran peces més lleugeres i fortes», ha augurat Jiménez.