n El papa Francesc va condemnar ahir el culte que es rendeix «als petits ídols» com el poder, l'aparença o la superioritat i va dir que tots ells només porten «tristesa, esclavitud i por». Així ho va assegurar Jorge Bergoglio durant la missa per la Solemnitat de l'Epifania del Senyor, celebrada a la basílica de Sant Pere del Vaticà. El papa es va dirigir en processó a l'altar major de la basílica i va fer un petó a una imatge del Nen Jesús.

Tot seguit, va pronunciar una homilia en què va descriure com de diferents van ser les actituds dels Tres Reis i d'Herodes davant el naixement de Jesús. En aquest sentit, va recordar que Herodes «no va voler adorar el nen, perquè volia que l'adoressin a ell», mentre que els Reis Mags es van posar de camí a Betlem perquè «tenien el cor obert a l'horitzó» i estaven oberts a «una novetat».

«La nostàlgia de Déu ens treu dels nostres tancaments deterministes, aquells que ens porten a pensar que res pot canviar. És l'actitud que trenca avorrits conformismes i ens impulsa a comprometre'ns per aquest canvi que desitgem i necessitem», va indicar el pontífiex.

En canvi, va indicar que aquells que com Herodes dormen «sota l'anestèsia d'una consciència cauteritzada» queden desconcertats «davant la novetat que revoluciona la història» i es tanquen només en els seus èxits.