El filòsof francès d'origen búlgar Tzvetan Todorov, premi Príncep d'Astúries en Ciències Socials el 2008 i un dels intel·lectuals més reconeguts del món, va morir la nit de dilluns als 77 anys en un hospital a París, a conseqüència d'una llarga malaltia degenerativa, segons va informar a Efe Joan Tarrida, el seu editor a Espanya. Filòsof, lingüista, sociòleg i crític literari, Todorov (Sofia, 1939) era un destacat teòric de la literatura i historiador de les idees, així com a analista de la cultura.

Va ser autor de títols com La teoria de la literatura dels formalistes russos (1965); La conquesta d'Amèrica (1984), la seva primera investigació sobre l'alteritat; Davant del límit (1991), sobre els camps de concentració; o Els abusos de la memòria (1995). Joan Tarrida, va destacar la vigència dels estudis de Todorov sobre la influència de la política en les llibertats individuals.

L'obra de Todorov, l'autor que més llibres ha publicat a l'editorial Galaxia Gutenberg, una dotzena d'ells, reflexiona sobre el lloc de l'individu en la Història, així com la contraposició de l'individualisme en el totalitarisme i la democràcia, va explicar Tarrida.

Contra el neoliberalisme

El pensament de Todorov ha contribuït en les últimes dècades a enriquir el debat filosòfic aixecant qüestions que estan associades a la immigració, el terrorisme o la xenofòbia. «L'enemic s'invoca en els discursos populistes demagògics, als quals els encanta traçar davant un poble venjador un personatge culpable de tots els mals que ens afecten. Poden ser els immigrants dels països pobres o els musulmans», explicava el pensador en un article publicat a Le Monde el 2015.

«El neoliberalisme és un perill molt proper, perquè, de moment, és la ideologia dels nostres governants. Hi ha altres ideologies que es perceben que són perilloses, però el neoliberalisme substitueix a la democràcia, amb la qual cosa ens trobem en un règim que ja no correspon a la definició de democràcia», va dir Todorov en una entrevista amb Efe el 2014.