La immunoteràpia ha demostrat, per primera vegada, ser més eficaç que la quimioteràpia contra el càncer de bufeta, el primer avanç mèdic en aquest tipus de tumor en els últims 20 anys, segons un estudi dirigit pel director de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), Joaquim Bellmunt. L'estudi s'ha dut a terme a 29 països de tot el món i el va iniciar Bellmunt quan era cap de l'àrea de càncer genitourinari del Dana Farber Cancer Institute de Boston (EUA).

El treball ha demostrat que la immunoteràpia prolonga la supervivència i la qualitat de vida dels pacients amb càncer de bufeta avançat en els quals el tractament inicial basat en quimioteràpia amb cisplatí ja no és efectiu. Bellmunt va destacar ahir que«feia més de 20 anys que no hi havia avenços significatius en el tractament del càncer de bufeta avançat» i és la primera vegada que s'aconsegueix prolongar la supervivència d'aquests malalts.

L'estudi, que publica la revista New England Journal of Medicine, ha evidenciat l'eficàcia del Pembrolizumab, un fàrmac immunoterapèutic, com a nou estàndard per tractar el càncer de bufeta avançat. La investigació ha inclòs un total de 542 pacients de 29 països, que s'han dividit en dos grups: al primer, se li va administrar el fàrmac, i als pacients del segon, un dels tres quimioteràpics usats habitualment per a aquest tipus de càncer.

«L'assaig ha aconseguit demostrar que els pacients tractats amb Pembrolizumab tenien una major supervivència global, amb menys efectes secundaris i més qualitat de vida», va explicar Bellmunt.