El Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar ahir Espanya per no protegir el dret al respecte a la vida privada i familiar de la cantant mexicana Paulina Rubio pels comentaris sobre la seva suposada homosexualitat i la seva relació amb Ricardo Bofill. El 2005, l'antic mànager de la cantant, FB, així com els col·laboradors dels programes de televisió Dónde estás corazón (el 22 d'abril), Aquí hay tomate (el 26 d'abril) i Crónicas marcianas (el 4 de maig) van fer els comentaris objecte de la sentència.

En aquests programes es va parlar de l'existència de «rumors» sobre les preferències sexuals de Paulina Rubio, però d'incitar la seva parella a consumir drogues, de la «relació tempestuosa» amb Bofill, que incloïa «maltractaments» i «humiliacions», o de la seva «convivència amb una lesbiana molt coneguda».

La cantant mexicana va decidir prendre accions legals davant d'aquets fets i el cas va acabar davant la justícia espanyola. Una sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 de Madrid va rebutjar la denuncia de l'artista, en fallar que els seus gustos sexuals «no pertanyien a l'esfera privada des de molt abans de la difusió dels tres programes». En aquesta sentència s'assenyalava que les al·lusions sobre la vida sexual de la demandant «no constitueixen un atemptat a l'honor de la interessada, atès que la sexualitat d'una persona no ha de ser vista avui com deshonrosa».

Per la seva banda, la cort europea assenyala en la seva sentència que «té massa dificultats per seguir el raonament del jutge de primera instància pel que fa a l'existència dels rumors esmentats». També afegeix que el jutjat de Madrid «no va examinar» el necessari equilibri entre els drets a la vida privada de la demandant i a la llibertat d'expressió dels tertulians, pel que fa a la qüestió de debatre obertament sobre la inclinació sexual de Paulina Rubio. Així mateix, li recorda al magistrat de primera instància que el fet que la cantant s'aprofiti del focus de la premsa «no implica donar carta blanca a les cadenes de televisió» i fer desaparèixer «tota protecció a la interessada».

El Tribunal d'Estrasburg conclou que els periodistes han de tenir «prudència i precaució» en el tractament informatiu, i els tribunals nacionals, sospesar el que afecta la vida privada i el que suposa un «interès legítim per al públic». Els jutges europeus no van condemnen Espanya a indemnitzar Rubio, en no haver-ho sol·licitat la defensa de la cantant.