Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) estan participant en un projecte europeu per crear tecnologies i aplicacions digitals per incentivar, a través del joc, l'aprenentatge de la lectura i l'afició a llegir entre els nens, segons va informar ahir aquesta universitat.

El projecte, que porta per títol «Infrastructure and integrated tools for Personalized learning of reading skill» (iRead), preveu que les universitats i les empreses de jocs per a mòbil i ordinador treballin conjuntament per dissenyar eines que detectin les dificultats individuals de cada nen a l'hora de llegir i l'ajudin a superar-los. El software es posarà en marxa en diferents idiomes, l'anglès -com idioma matern i com llengua estrangera-, el castellà, l'alemany, el grec i el català.

«Cada nen tindrà els seus propis textos de lectura, i a través de diversos jocs es podrà detectar, per exemple, si té problemes amb les terminacions verbals, o amb qualsevol altra qüestió morfològica, sintàctica, lèxica, etc. A partir d'aquí, proposarem jocs per treballar els aspectes que li costin més», va explicar el professor de la Facultat de Filologia de la UB Roger Gilabert, investigador principal del projecte a la Universitat de Barcelona. Segons Gilabert, «la idea és que els nens es diverteixin, però que aquesta diversió sempre sigui a través del treball amb la llengua».

iRead, que té com a objectiu l'aprenentatge, ensenyament i avaluació de la lectura, està integrat per disset universitats i empreses europees i la UB és l'únic participant d'Espanya. La UB s'encarrega de fer els perfils de l'iRead en castellà, català i anglès com llengua estrangera.