La troballa d'un sistema amb set planetes similars al nostre és «veritablement emocionant i molt rellevant» i suposa un altre pas en la recerca de possible vida més enllà de la Terra, segons astrofísics consultats per Efe, que apunten que a poc a poc se n'aniran descobrint de més i més propers. Dimecres la revista Nature va publicar un article en què descrivia la troballa d'aquest sistema a tan sols 40 anys llum de la Terra, amb set planetes de massa similar al nostre i tres dels quals es troben a la zona habitable -zona en la qual si existeix un planeta similar a la Terra aquest podria albergar aigua líquida-. Els set cossos giren en òrbites planes i ordenades al voltant de TRAPPIST-1, una estrella nana ultra-freda.

L'investigador del Centre d'Astrobiologia (CAB, centre mixt del CSIC i de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial) David Barrado opina que aquesta troballa és «veritablement emocionant». «Al segle XV els mariners espanyols i portuguesos es trobaven descobrint illes a l'Atlàntic. De sobte Colom es va trobar un nou món i ara se n'han localitzat set, donant el mateix salt qualitatiu». Segons explica, «les estrelles fredes són les més nombroses i la confirmació que poden tenir sistemes planetaris complexos, incloent-hi tipus Terra, dispara el nombre de planetes que hi ha a la galàxia. No sabem si hi ha vida, però aquest descobriment ens acosta a la resposta».

Per Guillem Anglada-Escudé, de la Universitat Queen Mary de Londres, i un dels descobridors l'any passat de Pròxima b, un planeta també semblant a la Terra que orbita a l'estrella Pròxima Centauri, la nova troballa és «molt rellevant». Segons aquest investigador català, la seva sospita és que hi haurà un altre sistema encara més proper a la Terra, encara que serà difícil que tingui tants planetes. La troballa dels set planetes permetrà fer espectroscòpia de les seves atmosferes: «primer cal descobrir si aquests tenen atmosfera, el que és condició necessària per detectar possible vida», recorda aquest científic.

Per la seva banda, el director de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, Rafael Rebolo, subratlla que la Terra segueix sent un cas «excepcional» en l'univers mentre no es comprovi que hi ha vida fora d'ella, però descobriments com el dels set planetes corroboren que cada vegada són més els llocs on la vida ha tingut l'oportunitat de desenvolupar-se.