Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han desenvolupat un algoritme computacional que, per primera vegada, permet predir interaccions entre proteïnes i l'àcid ribonucleic (ARN) no codificant de les cèl·lules, la qual cosa permetrà conèixer més de prop l'origen d'algunes malalties.

La investigació, que publica la revista Nature Methods i en la qual ha col·laborat el Laboratori Europeu de Biologia Molecular de Monterotondo (Itàlia) i l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (EUA), és un pas més en la carrera científica per conèixer els pros i contres de cadascuna de les regions funcionals del genoma i quins gens es troben actius en cada cèl·lula, ja siguin neurones, cèl·lules de la pell o del cor.

Segons ha explicat l'investigador del CRG, Gian Gaetano Tartaglia, només una petita fracció del genoma humà (prop del 2%) conté gens que codifiquin per a proteïnes, que són els components bàsics en la cèl·lula. El 98% restant és important per regular l'expressió dels esmentats gens, és a dir, està implicat a controlar quan i on s'activen.