Dues grans incògnites giren al voltant de la cerimònia dels Oscars d'aquesta matinada. La primera: serà tot tan previsible com sembla? La segona: hi haurà 'efecte Trump' en els premis i en els discursos de la nit? La primera resposta és un sí gairebé segur ja que la gran nominada de la nit, La la Land, té tots els números d'arrasar i, aparentment, només les categories d'actor, guió i muntatge de so se li resistirien. I la segona resposta també és un sí, preveient una nit reivindicativa on els afroamericans i els estrangers tindran un pes especial. Repassem les principals categories.

Millor pel·lícula i director

Des de la seva estrena a Venècia, La la Land ha portat l'etiqueta de «film de l'any», el que ha generat no pocs haters. A tot plegat cal sumar-hi que no té cap film que li pugui suposar una veritable competència. I no perquè no siguin qualitativament millors (Manchester by the sea i La llegada són prodigiosos), sinó perquè a nivell d'indústria no són comparables.

Millor actor

La categoria més imprevisible de la nit. Casey Affleck hauria de guanyar per Manchester frente al mar, després d'arrasar amb tots els guardons de la temporada, però una denúncia d'assetjament sexual ha torpedinat la seva campanya promocional i ha fet que Denzel Washington sigui ara el capdavanter, sobretot després de guanyar l'Screen Actors Guild.

Millor actriu

Tot apunta que Emma Stone (La la Land) té un peu davant de les altres candidates amb un paper que s'ha ficat públic i crítica a la butxaca i que suposa un gran esforç interpretatiu i coreogràfic. Però no ens oblidem de la francesa Isabelle Huppert per la pel·lícula Elle. El film ha agradat molt, però no està nominat i totes les simpaties aniran cap a ella. Ja va passar en els Globus d'Or i, després d'una gran campanya promocional, l'efecte Marion Cotillard, que va guanyar l'Oscar el 2008, es podria repetir.

Millor curtmetratge

Realment el curtmetratge català Timecode té possibilitats de guanyar l'Oscar, tot i que competeix en una categoria que pocs encerten a les travesses. Timecode aconsegueix consensos sorprenents, com ja ha demostrat amb tots els guardons obtinguts, sobretot la complicadíssima Palma d'Or a Canes. Els experts diuen que és el curt que ha crescut més quant a suport durant la cursa, tot i que el francès Ennemis Interieurs li podria aigualir la nit.