Entre flaixos de fotògrafs, càmeres de televisió i periodistes amb llibreta, el cantant de Jarabe de Palo, Pau Donés, va presentar ahir 50 Palos, el seu nou disc, el seu nou llibre i una gira, sense rebutjar cap pregunta sobre el càncer que pateix i afirmant que ara la seva vida i els seus somnis «són el present». A la sala Tenor Viñas del Liceu, Donés va fer broma amb el fet que no havia tingut mai tanta gent en una roda de premsa -«ja sé que no és pel tema del càncer»- i es va mostrar molt il·lusionat amb els seus nous projectes, que pensa «gaudir al límit», després de complir 50 anys el 2016 i 20 el grup, encara que no va amagar que ha de continuar amb la quimioteràpia.

«No m'estic morint. Tinc càncer, ja està», va proclamar, i va continuar indicant que està bé, que viu el dia a dia com qualsevol, encara que en els dos últims anys hagi hagut de deixar els escenaris per la malaltia i hagi tingut algun moment de «fluixesa, fumut», especialment perquè veu patir la gent del seu al voltant. També va revelar que un dia li va preguntar a la seva oncòloga quant temps li quedava. «Anant malament, em va dir, seran cinc anys, anant bé et moriràs de vell», va destacar.

No obstant això, i encara que no sigui bon conseller, va demanar tant als que estan sans com als que es troben en una situació semblant a la seva: «'Enjoy', que és una paraula que m'agrada molt, així en anglès, però que és gaudiu», va ressaltar. Donés també va considerar que a les societats occidentals la gent viu espantada: «Ens acollona tant la mort com la vida». Segons el seu parer, no obstant això, s'ha de «perdre una mica la por de viure, al fracàs, a decidir».

Una experiència estimulant

D'una altra banda, el músic català va voler aclarir que, malgrat alguns titulars periodístics dels últims dies, que fins i tot l'han donat per mort, el càncer no l'ha fet feliç, però sí que ho veu com una experiència que li ha permès recuperar moments de «gran emoció» i que fins i tot l'ha estimulat.

Sobre el llibre 50 palos...i sigo soñando (Planeta) va rememorar que es basa en un blog, encara que sigui dislèxic i faci moltes faltes d'ortografia, i en ell parla «una miqueta de tot, de l'amor, de la tristesa, la fama, l'èxit, el fracàs, de la dona, de l'home, coses que tenia ganes de compartir» i no va descartar que alguns paràgrafs provoquin certa polèmica. Quant al disc, va asseverar que inclou els temes més coneguts de la seva trajectòria com La Flaca i un altre nou, titulat Humo, que va escriure d'una tirada, una cançó d'amor a la vida, en un moment en el qual veia com «la vida se n'anava».

De la gira va dir que físicament espera estar de «puta mare» d'aquí a un mes, una vegada recuperat de l'última intervenció, i que amb l'espectacle preparat vol fer una celebració, comunicar-se amb el seu públic, a piano i a veu, a partir de març, quan recalarà a Mèxic, on va haver de deixar-ho quan li van diagnosticar el càncer, i també viatjarà als Estats Units. Com que ara segueix amb la quimioteràpia, no obvia que hi haurà «dies pitjors i altres de millors» i que fins i tot rebrà tractament en hospitals americans.

La gira de Jarabe de Palo arribarà al maig a Espanya, en disset escenaris diferents com el teatre Victoria Eugenia de Sant Sebastià, el Liceu (on ja porta venudes el 92% de les entrades i s'està plantejant organitzar un nou concert), el teatre Lope de Vega de Sevilla, el Teatre Jovellanos de Gijón o el Teatre Alcalá de Madrid.