Un equip de científics xilens busca a l'Antàrtida nous antibiòtics capaços de combatre les perilloses bacteris multiresistents que el 2050 podrien arribar a causar més morts que el càncer.«El sorgiment i propagació de bacteris patògens multiresistents és considerat en l'actualitat com una de les crisis sanitàries més greus del segle XXI», ha explicat a Efe l'investigador Andrés Marcoleta. «El seu impacte potencial és comparable al causat per l'escalfament global», ha assenyalat.

L'any passat van morir al món al voltant de 700.000 persones per infeccions causades per bacteris multiresistents molts dels antibiòtics actualment disponibles. De seguir així, el 2050 aquests bacteris podrien causar la mort de deu milions de persones a l'any, segons estimacions de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica. El setembre passat va morir als Estats Units una pacient suposadament infectada per una soca del bacteri Klebsiella pneumoniae resistent a tots els antibiòtics existents.

Per això, un grup de científics xilens, liderats pel doctor Marcoleta, va viatjar fins al continent blanc amb l'objectiu de descobrir i caracteritzar nous antibiòtics produïts per bacteris del sòl antàrtic. «L'aïllament de l'Antàrtida i les seves condicions extremes afavoreixen l'evolució de microorganismes únics en la seva espècie que, probablement, produeixin substàncies també singulars», ha indicat el científic.