El programa europeu Copèrnic d'observació de la Terra ha ampliat la seva família de satèl·lits a cinc amb el llançament, ahir a la matinada, del Sentinel-2B, amb una innovadora càmera multiespectral d'alta resolució capaç de fotografiar inundacions, zones cremades per incendis o erupcions volcàniques.

Sentinel-2B es va enlairar a bord d'un coet Vega des del Port Espacial Europeu de Kourou, Guaiana Francesa. La seva separació del coet es va produir 58 minuts després i els primers aplaudiments al centre de control no es van sentir fins que va arribar la primera senyal del satèl·lit des de l'espai.

El Sentinel 2-B, al costat del seu satèl·lit bessó ja en òrbita des de juny de 2015 (Sentinel 2-A), fotografiarà incendis, inundacions, oferirà serveis útils per a la pesca o sobre la contaminació de llacs i mars, i podrà monitoritzar el creixement de la vegetació. Quan estigui completament operatiu, d'aquí a uns tres mesos, cobrirà al costat del seu bessó la superfície terrestre cada cinc dies, les grans illes i les aigües costaneres i continentals -entre les latituds 56 graus sud i 84 graus nord-.

Des de l'Agència Espacial Europea (ESA) van destacar ahir, en comunicat, que un dels principals reptes de la societat és garantir l'explotació sostenible dels recursos i els dos satèl·lits Sentinel-2 són una peça clau per a això: la possibilitat de veure de forma periòdica i freqüent una mateixa zona de la Terra.

Així, per exemple, obtindran un gran nombre de paràmetres que són essencials per a monitoritzar el creixement de les plantes, com els continguts de clorofil·la i d'aigua en les seves fulles. Aquest tipus d'informació ajudarà a prendre decisions sobre quanta aigua o fertilitzant es necessita per optimitzar una collita o per definir estratègies que ajudin a mitigar el canvi climàtic, segons l'ESA.

Els satèl·lits mediambientals Sentinel-2 mesuraran així mateix les taxes de desforestació i reforestació i les superfícies afectades pels incendis, i serviran també per monitoritzar l'expansió urbana i millorar la seva planificació. L'instrument principal de tots dos satèl·lits i el que possibilita aquesta vigilància de la Terra és una càmera multiespectral amb 13 bandes (a més bandes més materials en terra es podran identificar) d'alta resolució, amb un camp de visió que escombrarà 290 quilòmetres.

Dades gratuïtes

El director del programa d'Observació de la Terra de l'ESA, Josef Aschbacher, va ressaltar que per primera vegada un programa d'aquesta envergadura posi a disposició les seves dades de manera gratuïta: fins ara, sense comptar amb l'ús de centres científics o agències com la NASA, uns 60.000 usuaris han descarregat de la xarxa dades de Copèrnic. Per la seva banda, el director de l'ESA, Jan Woerner, va dir que el llançament d'aquest satèl·lit demostra les capacitats europees.

Sentinel-2 contribuirà a entendre millor la Terra i, per tant, a prendre decisions futures: «hem de donar alguna cosa al futur i l'espai és una via per a això», va assenyalar ahir Woerner, que va detallar que per cada euro d'inversió al programa Copèrnic es recuperen 10 euros per a l'economia europea.