El Còdex del vol de les aus, realitzat l'any 1505 per Leonardo da Vinci i considerat el primer estudi científic del vol, s'exhibeix a Roma en una exposició que també reprodueix les seves 18 pàgines en versió multimèdia. «Leonardo da Vinci va ser el primer geni (...) que va tractar d'imaginar màquines que poguessin volar i sobretot que va estudiar com els ocells aconseguien volar», va explicar ahir el president de l'associació cultural MetaMorfosi, organitzadora de l'exhibició. Per primera vegada a Roma s'exhibeix aquest document, que es conserva a la Biblioteca Reial de Torí des de 1893, i també s'ofereix als visitants una experiència multimèdia que permet admirar aquesta joia bibliogràfica elaborada per un home avançat diversos segles al seu temps.

El muntatge digital, realitzat per l'Institut TeCIP de l'Escola Universitària Superior Sant'Anna de Pisa, ha permès fer «més participativa la relació del públic amb aquest text». L'exposició es pot veure en els Museus Capitolins de Roma fins al 17 d'abril. La mostra proposa un viatge a través de les reflexions, dibuixos i observacions que va realitzar el geni toscà amb un únic objectiu: volar.

«El còdex s'ha convertit en una mena d'icona, el fonament del somni de volar de l'home, quan encara no era possible», va afirmar Pietro Folena. La seva importància és tal, que fins i tot «una còpia digital del còdex es troba a bord del (projecte) Curiosity», el robot de la NASA que opera al planeta Mart.