La larva d'un tipus de mosca que viu en llacs és la responsable de l'emissió de quantitats significatives de metà i de l'augment dels gasos d'efecte hivernacle, segons revela un estudi publicat ahir per Scientific Reports. La investigació, liderada per la Universitat de Ginebra (Suïssa), va determinar que l'activitat de la petita mosca Chaoborus spp té un impacte negatiu sobre l'atmosfera i és, en part, responsable del canvi climàtic provocat per aquest tipus de gasos.

Aquest insecte habita en llacs de tot el món, excepte a l'Antàrtida, i entre un o dos anys del seu cicle vital els passa sota l'aigua en estat larvari a profunditats inferiors a 70 metres, expliquen els autors. Durant el dia, la larva de Chaoborus spp es protegeix dels depredadors amagant-se en el llit del llac i durant la nit surt a la superfície per alimentar-se. Està equipada amb unes vesícules o «bosses d'aire» a les que regula el seu volum per alterar la profunditat i desplaçar-se cap endavant o cap amunt.

Els científics de la Universitat de Ginebra, en col·laboració amb l'Institut Leibniz (Alemanya), la Universitat de Potsdam (Alemanya) i la Universitat de Swansea (R. Unit), han descobert que aquesta larva fa servir el gas metà (CH 4) que troba a les lleres com a combustible per a aquestes vesícules.

Van constar que l'insecte allibera gas metà a la superfície de l'aigua, el que no només contribueix negativament a l'escalfament global, sinó que també modifica les capes sedimentàries del fons del llac i dificulta la tasca de la paleolimnologia. A profunditats de 70 metres la larva no pot inflar i desinflar normalment les seves «bosses d'aire» a causa de la pressió de l'aigua, de manera que recorre al metà per activar aquest enginyós mecanisme de flotació.