El Bisbat de Girona ha alertat del risc que d'aquí a tres o quatre anys faltin professors de Religió a secundària. Segons va explicar ahir el delegat episcopal d'Ensenyament, Pere Micaló, el fet que per exercir aquest lloc de treball es necessitin tres anys de formació específica (180 crèdits) fa desanimar molta gent. Micaló calcula, a més, que en els propers anys augmentarà el nombre d'alumnes de secundària, de manera que aquests professors seran més necessaris que mai.

Micaló va explicar que des de fa temps tenen un nombre de professorat força estable, i que cada any criden entre 10 i 15 persones per fer substitucions a primària i tres o quatre per a secundària. El problema amb què es troben, tanmateix, és que cada cop hi ha menys gent interessada a cursar els tres anys de formació a l'Institut de Ciències Religioses per poder convertir-se en professor de Religió a secundària, especialment després d'haver cursat anteriorment un altre grau i el curs d'adaptació pedagògica. A primària, en canvi, no es troben amb aquest problema, ja que només cal superar 24 crèdits. Micaló va explicar que ja han plantejat aquesta qüestió a la Conferència Episcopal Espanyola, però aquesta manté que cal mantenir aquesta formació.

Aquest curs hi ha 34.812 alumnes de la diòcesi de Girona (tant públics com d'escoles cristianes) que cursen religió catòlica, el que suposa un 30,45% del total d'alumnat. Es tracta d'una xifra una mica inferior a la de l'any passat, quan el percentatge se situava en un 33%. Un total de 14.922 estudiants van fer l'assignatura en centres públics, mentre que 19.892 ho van fer en escoles cristianes.

A l'escola pública, van cursar Religió un total de 14.922 alumnes, fet que suposa un 17,44% dels estudiants dels centres atesos. D'aquests, 10.558 ho van fer a infantil i primària (18,99%), mentre que 4.364 (14,57%) ho va fer a l'etapa de secundària, és a dir, ESO i Batxillerat. En aquest sentit, Micaló va destacar que l'assignatura va aconseguir a l'ESO en centres públics la xifra més alta d'inscrits dels darrers vuit anys: 4.255 estudiants, el que suposa un 18,48% dels inscrits en els centres atesos. A nivell de secundària, el delegat d'Ensenyament va explicar que a les zones on hi ha immigració llatinoamericana s'ha estabilitzat l'interès per l'assignatura i fins i tot hi ha hagut un cert repunt. A primària, en canvi, l'interès per la religió se situa en els cursos propers a fer la primera comunió.

Per comarques, el Gironès va ser on va haver-hi més alumnes inscrits en aquesta assignatura, seguida de la Selva i l'Alt Empordà. En canvi, el Pla de l'Estany va ser la zona on es van registrar menys matrícules.

Pel que fa a l'escola cristiana, van cursar l'assignatura de Religió 19.892 estudiants, el que van suposar un 95,95% del total d'alumnes matriculats en aquests centres. En canvi, només hi va haver un 4,05% d'estudiants que van preferir no seguir-la, la majoria a l'etapa de Batxillerat.