Un violí de 1684 del mestre luthier Antoni Stradivari, conegut com Ex-Croall, sortirà a subhasta el proper 28 de març a la seu londinenca de Sotheby's i s'estima que les licitacions oscil·lin entre els 1, 4 i els 2,3 milions d'euros. Segons va informar ahir aquesta casa de subhastes, Tim Ingles i Paul Hayday són els encarregats d'organitzar la licitació d'aquest instrument, considerat pels especialistes W. E. Hill & Sons com «clau» en el desenvolupament de l'estil de Stradivari (1644-1737).

La dècada de 1680 va ser un període en el qual Stradivari va experimentar amb la construcció i el so dels seus instruments en la seva «incansable recerca de perfecció» i aquest violí és exemple d'això, segons afirmen aquests experts. L'Ex-Croall, que es troba en perfectes condicions, va ser elaborat d'una sola peça d'auró i amb la típica marca de Stradivari de vernís daurat.

El luthier italià, reconegut com el millor de tots els temps, va construir al llarg de la seva vida prop de 1.000 instruments, dels quals es conserven avui en dia uns 500 i gairebé tots ells es troben en mans de col·leccionistes privats o museus. El preuat violí, que ha passat per nombrosos propietaris als llarg dels seus més de 300 anys d'història, ha estat utilitzat per aclamats músics com Frank Peter Zimmermann, Alexander Gilman o Suyoen Kim.

Tot i el preu de sortida, des de la casa de subhastes britànica s'ha informat que ja han rebut algunes sol·licituds interessant-se per aquest instrument, tot i que no han volgut concretar més detalls.