L'aparició de noves professions vinculades a la tecnologia i la desaparició d'altres de caràcter més tradicional els anys vinents centraran la nova edició del Saló de l'Ensenyament de Barcelona, que obrirà les seves portes dimecres que ve, dia 22, amb una presència més gran de l'Exèrcit, que triplicarà el seu espai expositiu. La XXVIII edició del Saló de l'Ensenyament, que estarà obert fins al 26 de març, comptarà amb 175 expositors i oferirà tallers, seminaris i activitats com la taula rodona Les professions en joc, en què diversos professionals debatran sobre el futur d'alguns oficis.

L'activitat comptarà amb la participació d'experts científics, tecnològics, artístics i de les ciències socials i té com a objectiu identificar quins seran els oficis que deixaran d'existir els anys vinents i quins naixeran.

Segons han avançat els organitzadors, el saló constarà de tres grans àrees: el Saló de l'Ensenyament, que oferirà informació sobre els estudis i sortides professionals per als estudiants d'ESO; Futura, el Saló dels Màsters i Postgraus, que se centrarà en les noves professions que s'estan generant entorn a les noves tecnologies en l'era digital i la novena edició d'ITworldEdu, el congrés de referència del sector tecnològic educatiu.

Més presència militar

Després de l'incident de l'any passat, en què l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va expressar a dos comandaments militars que no li agradava que l'Exèrcit tingués un espai al Saló de l'Ensenyament, les Forces Armades han triplicat la seva presència en aquest saló. Els militars van queixar-se perquè no els van permetre participar en el Festival de la Infància.

El coronel de l'Exèrcit Emilio Peregrina ha dit que «és normal» que l'oferta formativa de l'Exèrcit estigui present al saló i ha defensat que l'ampliació de l'espai «obeeix a la important demanda d'informació per part dels joves que visiten el saló», als quals, segons el militar «assisteix el dret a estar informats de l'oferta formativa i laboral de l'Exèrcit».

La plataforma Desmilitaritzem l'Educació ha denunciat que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona no hagin fet un front comú contra la presència de l'Exèrcit al Saló. Consideren que l'augment de la presència de l'exèrcit és una «provocació absoluta» que «incompleix» la moció aprovada pel Parlament al juliol de l'any passat per evitar la presència d'armes en espais educatius i la resolució aprovada al febrer per l'Ajuntament de Barcelona en el mateix sentit.