Utilitzar el Sistema de Posicionament Global, més conegut com a GPS, per a aconseguir arribar a una destinació apaga zones del cervell que, en cas de no valer-se d'aquest sistema de navegador per satèl·lit, s'activarien per simular diferents rutes. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi científic publicat ahir a la revista Nature. En la investigació, duta a terme per la University College de Londres, es van analitzar els cervells de 24 voluntaris mentre passejaven per una simulació digital del londinenc barri del Soho.

Els experts van analitzar la seva activitat a l'hipocamp, una regió del cervell relacionada amb la memòria i la navegació, i l'escorça prefrontal, una altra regió encarregada de la planificació i la presa de decisions. Així, van poder observar que quan els voluntaris no es valien d'un navegador per satèl·lit, el seu hipocamp i l'escorça prefrontal tenien pics d'activitat quan s'endinsaven en nous carrers. Aquesta activitat cerebral s'incrementava encara més quan el nombre d'opcions augmentava, en canvi, no es va observar cap canvi en l'activitat cerebral quan els voluntaris seguien les instruccions del GPS.

L'estudi a més va revelar que en passar per llocs on convergeixen diversos carrers millora l'activitat en l'hipocamp, mentre que aquesta no presenta a penes variació a l'endinsar-se en un carreró sense sortida. Un dels autors, el professor de psicologia Hugo Spiers, va explicar que els resultats de la seva observació ratifiquen que «quan la tecnologia ens està dient a on hem de dirigir-nos, aquestes parts del cervell directament no responen».