Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert formes d'organització de l'ADN en bacteris de mida diminuta. L'estudi, que publica la revista Nature Communications, especifica que les mateixes estructures també s'han trobat en cèl·lules més grans, que suggereix que aquest tipus d'organització és una característica universal dels organismes vius.

La primera autora de l'estudi, Marie Trusssart, ha explicat que la descripció de l'estructura 3D del genoma en bacteris diminuts contribueix a comprendre la seva organització i la regulació gènica, que, gràcies a l'enginyeria genètica i la biotecnologia, podria resultar útil en aplicacions mèdiques i industrials.

L'ADN conté les instruccions de la vida, que estan codificades en els gens, i dins de totes les cèl·lules, l'ADN s'organitza en unes estructures conegudes com a cromosomes. En les cèl·lules animals i vegetals les terminacions dels cromosomes es desdoblen, com el fil d'una corda o del cordó d'una sabata, però en els bacteris els cromosomes són circulars. Tant si són com fils o circulars, aquests llargs cromosomes s'han d'organitzar i empaquetar dins de la cèl·lula, de manera que els gens puguin activar-se o desactivar-se quan calgui.

En un treball conjunt, científics a Espanya, Japó i Austràlia, liderats per Luis Serrano, cap del grup de Disseny de Sistemes Biològics en el CRG, han estudiat l'organització de l'ADN en un organisme amb un genoma extremadament reduït: el patogen de la pneumònia, Mycoplasma pneumoniae. El seu cromosoma circular és cinc vegades més petit que, per exemple, el del Escherichia Coli.

Mitjançant una tècnica que mostra les interaccions entre diferents parts de l'ADN, els investigadors van crear un «mapa» tridimensional del cromosoma de Mycoplasma i van usar microscòpia de súper-resolució i van descobrir que el cromosoma circular de Mycoplasma està organitzat uniformement de la mateixa manera en totes les cèl·lules, amb una estructura similar a la d'altres espècies de bacteris més grans.