Un equip europeu de científics ha comprovat que els forats negres supermassius són capaços de formar estrelles en el seu tumultuós interior, un fenomen astrofísic del qual hi havia evidències però que fins ara no s'havia observat. El descobriment, publicat ahir per la revista científica Nature, aporta informació important sobre com es formen i evolucionen les galàxies (també la nostra) i ajudarà a comprendre millor les seves propietats.

L'equip d'astrònoms de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), dirigit per Roberto Maiolino, va fer aquest descobriment mentre estudiava una col·lisió que està tenint lloc entre dues galàxies situades a 600 milions d'anys llum de la Terra. Amb l'ajuda del Very Large Telescope (VLT) de l'Observatori Europeu Austral (ESO), l'equip va observar els colossals dolls de material («outflows» en anglès) que s'originen prop del forat negre supermassiu situat al centre de la galàxia que està més al sud, i van trobar la primera evidència clara que hi ha estrelles naixent dins d'aquest ambient extrem.

Els dolls galàctics o outflows provinent dels actius i turbulents nuclis galàctics. I és que encara que la nostra galàxia és una espiral tranquil·la, la resta de l'univers conté galàxies actives, capaces d'emetre (i de forma violenta) enormes quantitats d'energia. Algunes d'aquestes galàxies -com les estudiades ara pels científics- amaguen forats negres supermassius que quan engoleixen matèria, també escalfen el gas circumdant i l'expulsen fora de la seva amfitriona en forma de densos i potents vents.