El Museu de Belles Arts de València va presentar ahir Dama de Perfil, un quadre inèdit del pintor Diego Velázquez (1599-1660), que formarà part de la col·lecció permanent del museu a partir del pròxim mes de maig. L'obra forma part de la col·lecció Delgado, el propietari del qual la cedeix museu per ser exposada en una exposició el pròxim mes de maig i posteriorment estarà dipositada en comodat.

Segons que va informar el centre d'art, el quadre és un oli sobre tela, de 24,5 x 18,5 cm, que representa l'esbós d'una dona, pintat «alla prima» a base de tocs molt ràpids que captà l'essencial del personatge amb gran facilitat. El cap està col·locat de perfil, i deixa de manera insinuant en el seu frontal, el pit dret a l'aire. Dama de perfil va ser pintada en el primer viatge de Velázquez a Itàlia, entre el 1629 i 1631. D'aquesta mateixa època són els quadres Apol·lo en la farga de Vulcà (La farga) i La túnica de Josep i les dues Viles Médicis, entre d'altres.

El quadre ha estat autentificat per la doctora en Història de l'Art i conservadora de Museus, que va treballar com a cap del Gabinet de Documentació Tècnica del Museu del Prado, Carmen Garrido, que va manifestar durant la presentació, que aquesta obra representa un avanç dins de la pintura de Velázquez, ja que el personatge guanya en volum i desenvolupament i el pintor aconsegueix amb soltesa portar al llenç l'espai interposat entre el fons i la figura. La directora general de Cultura del govern valencià, Carmen Amoraga, va mostrar la seva satisfacció perquè el Museu de Belles Arts sigui dipositari d'aquesta obra i va avançar que l'esbós s'integrarà dins de la col·lecció permanent del museu a les sales de pintura italiana i espanyola.

Per la seva banda, el director museu, José Ignacio Casar, va reiterar «la importància que s'hagi donat a conèixer aquest nou Velázquez en el Museu de Belles arts de València, així com ha agraït a la col·lecció Delgado el fet d'haver seleccionat el nostre museu per a la presentació». Al mateix temps va insistir sobre la necessitat de «mimar» els col·leccionistes particulars, ja que contribueixen de manera molt activa en la custòdia, estudi i difusió del nostre patrimoni.