Dos fets relacionats amb la sardana tenen com a escenari la capital de la Selva. Demà divendres, a l'Auditori Colomenc se celebrarà el tradicional concert que cada any per aquesta diada ofereix la cobla local La Flama de Farners. Aquesta formació va ser fundada l'any 1981 pel mestre i músic Josep Carbó i ha seguit el seu camí, essent avui en dia una de les cobles capdavanteres del nostre país, actuant en audicions, concerts i ballades. L'acte començarà a les 6 de la tarda.

Una altra de cabdal és la festa del «Coro». El punt culminant és el dimarts de Pasqua, que és un dia festiu a Santa Coloma. És el dia de la Festa del «Coro», quan els cantaires de caramelles pugen a l'ermita de Farners amb tots els veïns que desitgen acompanyar-los. Aquesta diada, els orígens de la qual es remunten al 1904, ha passat a ser un dia de germanor, que des dels anys 20 del segle passat cal esmentar. En aquesta diada es puja a Farners a peu, allà hi ha missa, cantada, actuació del «Coro» i sardanes. El «Coro» ja actuarà aquest mateix dissabte, oferint les clàssiques caramelles, i diumenge igual pels carrers de la població, amb una ballada de sardanes i un concert.

53è aplec de la sardana

de sils

En sessió de matí i tarda a la plaça dels Esports, davant del Pavelló Municipal, es desenvoluparà aquest Aplec, el diumenge dia 16 d'abril. A destacar que al matí s'interpretarà una sardana obligada de dues cobles, amb la cobla Bisbal Jove i la Marinada; la sardana és Sincerament Eduard, de l'Enric Ortí. Se celebrarà el 18è Concurs de colles improvisades i un dinar de germanor que serà a dintre del Pavelló. A la tarda una altra sardana obligada de dos cobles, la Bisbal Jove i Marinada, tocaran la sardana Els fadrins esvalotats, d'Emili Saló; també hi haurà l'estrena de dues sardanes, que seran A Sils és primavera, de Jaume Cristau, i Romàntica Sils, del mestre Oliver Marqués, una sardana dedicada a la Mercè i Vicenç Sitjà, parella sardanista del municipi de Sils.

aplec de besalú

A la tarda del dia de Pasqua, enguany, el 16 d'abril, Besalú viurà el 18è Aplec de la sardana, que aquest any canvia d'emplaçament: en lloc de la plaça de Sant Pere (el Prat), les ballades seran al Pavelló Municipal d'Esports. Potser sí que serà millor per als balladors, però abandonar un lloc tan bonic al centre del poble no ens sembla adient, car en fer-se al Prat, a més que es puguin ballar, ofereix als molts visitants de la vila participar o al menys admirar les sardanes i, si volen, ballar-ne; no oblidem que la cobla és un conjunt musical per a l'aire lliure.

Les cobles que hi participen són: Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Principal d'Olot. Hi haurà a la tarda una sardana d'estrena. Es tracta de la composició de l'autor local Narcís Lagares, que ha compost una sardana titulada Una Veracreu mil·lenària en recordança que aquest 2017 fa mil anys que arribà a Besalú un fragment de la Creu en què morí Jesús i que a Besalú s'ha conservat fins ara. Segons la tradició, fou el mateix Bernat Tallaferro (970-Provença 1020), comte de Besalú entre 998 i 1020, el que la dugué.

aplec de roses

Com és tradicional en aquests darrers anys, la vila de Roses realitza el dilluns de Pasqua (dia 17) el seu Aplec de la Sardana, arribant aquest any a la 44a edició. Davant de la Ciutadella i en sessions de matí i tarda, amb la participació de les cobles: Ciutat de Girona, Montgrins i La Principal de la Bisbal. En el decurs de l'Aplec hi haurà un acte de reconeixement a Pep Ventura en els dos-cents centenari del seu naixement, bo i recordant que els primers anys de la seva infantesa els passà, justament, a Roses. També hi haurà un acte de suport a Figueres com a Capital de la Sardana de 2017.

aplec de cinc claus

l'escala

Cinc Claus és un llogaret pertanyent al poble de l'Escala; equidista 5 quilometres i té just 5 cases -Can Sant Feliu, Can Dalí, Can Jonqueres, Can Leda i Ca n'Arnall- centrades al voltant de l'ermita de Santa Reparada. El dilluns de Pasqua, s'hi celebra l'Aplec i són molts els escalens que hi acudeixen. És tradicional fer-hi un concurs d'arrossos, que un cop valorat pel jurat es degusta per colles allà mateix. Mentrestant, a la tarda, es reparteixen els premis i té lloc una audició de sardanes, que interpretarà la cobla La Principal de l'Escala

festa del roser d'olot

Passada la Pasqua i especialment per la comarca de la Garrotxa tenen efecte els «Rosers», que en definitiva són la festa petita de cada població i Olot encapçala aquestes jornades. Anys enrere el llogarret de Sant Cristòfol les Fonts, amb una església d'origen romànic datada del segle XI, era municipi independent, però ja fa molt que està vinculat a la ciutat d'Olot. El dilluns de Pasqua n'és la Festa, amb missa al matí i a la tarda una tradicional ballada de sardanes als paratges del «Tria», una esplanada ampla i verdosa, entre l'església i els paratges de la Moixina, que aplega molts garrotxins. Aquest any es farà amb la cobla La Principal de Banyoles, a partir de les 5 de la tarda. El nom de «tria» vindria donat pel fet que la festa servia per cercar o triar promesa. Hi ha qui diu, però, que el nom fa referència a la tria que feien els pastors per cercar les seves ovelles quan tornava el ramat de la pastura.

ball del cornut

a cornellà del terri

Cornellà del Terri, a la comarca del Pla de l'Estany, arriba aquests dies la seva Festa Major. Entre molts actes de caire festiu, cal destacar els que s'esdevenen el dilluns de Pasqua, que enguany serà el dia 17 d'abril, amb la «Festa al voltant de l'arbre». El divendres abans es va al bosc a cercar un pollancre ben alt i recte; un cop abatut, li esporguen el brancatge i el deixen al bosc; el dilluns al matí van a cercar-lo i el porten a la plaça. Ja s'ha substituït el de l'any passat i es planta al mig de la plaça el nou, que hi romandrà tot l'any.

Seguidament es balla «El ball del cornut», que aquest any celebra els 40 anys de la seva recuperació i és Festa declarada d'Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya des de l'any 1999. Els dansaires, amb parelles, recorren la població en fila saltant i ballant al ritme de la música d'una cobla. Sobtadament, a la plaça apareix el Cornut amb un barret de pell que duu dues banyes de boc, i sis parelles que, formant una rotllana, l'encerclen. El Cornut balla amb cadascuna de les dones de la rotllana. Sembla que aquesta dansa podria recordar cerimònies de culte a divinitats fluvials, encara que també pot estar relacionada amb manifestacions peticionàries per obtenir bones collites o també per la joia del poble per la mort del feudal i la fi dels «mals usos».

El matí s'acaba amb sardanes, que seran interpretades per la cobla La Principal de Porqueres.

conferència

a figueres

El dimecres 19 d'abril a les 19.30 h, al Teatre-Museu Dalí, es donarà una conferència organitzada pels Amics dels Museus Dalí, que anirà a càrrec de Josep Playà.

Amb ocasió del nomenament de Figueres com a Capital de la Sardana 2017 i la commemoració del 200 aniversari del naixement de Pep Ventura, Josep Playà explicarà què significava la sardana per a Salvador Dalí i com ho va plasmar en les seves obres.